הרשמו עכשיו אפליקציית שיחור לסמארטפון - לאייפון ולאנדרואיד

על בירות וגבינות - מסע קולינרי באמסטרדם

עם או בלי מאנצ', אמסטרדם מציעה לא מעט פינוקים ונשנושים ממטבחי העולם. זה הזמן לצאת למסע קצר בתחנות הקולינריות של אמסטרדם, יש הרבה מה לטעום
מאת: , 28.08.2012
אמסטרדם מוכרת לישראלי המצוי בעיקר כבירת הסמים הקלים, והוא לא ממש מגיע לכאן בשביל הרייקסמוזיאום ובית אנה פרנק. אולם החל ממאי 2012 החליטה הולנד לאסור על מכירת סמים לזרים (כלומר מי שאינו תושב העיר) ודור חדש של חשישניקים כבר לא יכיר את הבולדוג. עם זאת, העיר הפסטורלית עם התעלות הארוכות והבניינים הצבעוניים מציעה לא מעט אטרקציות אחרות, אחת העיקריות שבהן היא הקולינריה המפוארת שלה. קבצנו כמה המלצות חמות לדברים הכי טעימים שיש לעיר להציע. 
 
לקטוז להמונים
כמו בהודו, גם בהולנד הפרה זוכה למעמד מיוחד, אך ממש בלי קשר לרוחניות, אלא בשל אחריותה הבלעדית לתוצר הלאומי, הלוא היא הגבינה. החשיבות של הגבינה עבור ההולנדים אינה מוטלת בספק: הם לא רק אוהבים אותה, הם רואים בה מעין שליחות ודבקים בה כמו עובש לרוקפור. העיר מלאה במוסדות על טהרת הלקטוז והנה כמה מהמשובחים שבהם:
 
התחלה טובה לסיור קולינרי היא מקום שמגיש הרבה סוגי אוכל במינונים קטנים, ואם בגבינות עסקינן, אז חדר הטעימות הוא ללא ספק תחנת המוצא המושלמת. בעבור 10 יורו תוכלו לטעום כאן שישה סוגי גבינות וללוות אותן בכוס פורט, שהוא למעשה יין מתוק שמחוזק בכ-20% אלכוהול.  במהלך הטעימות יסבירו לכם בדיוק מאיפה באה הגבינה, איך עושים אותה, כמה זמן נמשך תהליך היישון וגם למה כל זה משנה. בסוף הסיור תקבלו תעודה שמעידה על כך שהוסמכתם בחדר הטעימות.
 
חנות ענקית בה תוכלו לשוטט בין יותר ממאתיים סוגי גבינות מקומיות ומיובאות. מלבד הסוגים השונים, תמצאו כאן גם גבינות ששולבו בהן שום, בזיליקום, פפריקה, אגוזים ובעיקר כאלה עם הרבה עובש בשלל צבעים. לאחר שסיימתם לנשנש מהמגוון העצום, מלאו לעצמכם בגט טרי באיזו גבינה ריחנית ותרוויחו ארוחה טובה בפחות מ-5 יורו.

 
במרחק 40 ק"מ מאמסטרדם נמצא המקום המסריח ביותר בעולם, או כפי שהמקומיים מכנים אותו בחיבה – שוק הגבינות המסורתי של אלקמאר. את הגבינות שמציגים כאן תוכלו להריח כבר ביציאה מהעיר וכידוע ניחוח עז מרמז על טעם חזק וטוב. השוק פתוח בימי שישי בלבד ולכן הוא עמוס מאוד בחובבי גבינות, שמגיעים מכל העולם לקנות תוצרת איכותית וזולה. הייחוד של השוק הוא השחזור של מסורת מכירת הגבינות כפי שהתבצעה לפני מאות שנים: סוחרי הגבינה לבושים בבגדים מסורתיים, זורקים חבילות ענקיות זה לזה ומניחים אותן במעין מגשים צבעוניים. המגשים נתלים על משקל עתיק בכדי לקבוע את מחירם והקונים מתבקשים לנעוץ מקל במרכז הגבינה אם הם רוצים לטעום. אם הטעימה ההיסטורית עוררה בכם רצון ללמוד עוד על הכרונולוגיה של הגבנות, היכנסו למוזיאון הגבינות הצמוד ותראו איך ייצרו גבינה לאורך הדורות.
פתוח בימי שישי בחודשים אפריל-ספטמבר, החל מ-10:00 בבוקר.
 
חלבונים ופחמימות
המאכל הלאומי
הצ'יפס הוא ללא ספק המאכל האהוב על המקומיים. דוכנים המוקדשים כולם לפחמימה הלאומית נמצאים בכל פינת רחוב ובדרך כלל תמצאו בהם הולנדיות רזות להכעיס שבולסות כאילו אין מחר. התוסף הנפוץ מעל הצ'יפס הוא כמויות מסחריות של מיונז, שרק מלראות אותן אפשר להרגיש את העורקים נסתמים. אומנם מתסכל מעט לצפות בהולנדי המצוי אוכל מנה כפולה של צ'יפס כשהוא נראה כמו סמל הבריאות והאלגנטיות, בעוד אתם מתמלאים במיונז ופותחים כפתור נוסף בג'ינס, אבל אם בחרתם להשתתף בניסוי, היכנסו ל- Vleminckx Sausmeesters. זהו אחד מהדוכנים המפורסמים ביותר באמסטרדם, שמתמחה בצ'יפס עוד מהמאה ה-19 והתור הנצחי בכניסה מעיד על כך שהוא בהחלט מומחה. כדאי להוסיף גם גבינה צהובה מעל ומיד להתקשר לקבוע ניתוח מעקפים.
 

 
אמסטרדם היא ללא ספק עיר החטאים ואם כבר חטאים אז ספריבס. בעבור 13 יורו תוכלו לזלול כאן צלעות חזיר ללא הגבלה ואז להיכנס בשערי הגיהינום ומיד ללכת לישון. האוכל במקום זול מאוד לכן אל תצפו לשירות מדהים, אבל אחרי ליטר הסנגריה השני לאף אחד לא באמת אכפת. יש פה גם טאפסים מצוינים וסטייקים והשמועות אומרות שאפילו סלט. האווירה השמחה מתובלת בבירה מקסיקנית ונאצ'וס כיד המלך.
פתוח כל השבוע 12:00 עד חצות
 
לאניני הטעם או סתם לארוחה רומנטית מושקעת (למרות המיקום האירוני משהו ברובע החלונות האדומים) כדאי להגיע למסעדה המקסימה הזו. המחיר לא זול, כ-15 יורו למנה ראשונה ו-25 יורו לעיקריות, אבל אם תבחרו בארוחה עסקית בת שלוש מנות תשלמו 55 יורו בלבד. האוכל מושקע מאוד, יש שיכנו אותו גורמה, והוא מבוסס על שילוב מעניין בין המקומי לים-תיכוני. לקינוח נסו את השילוב המוזר בין בננה לגבינה כחולה ולא תצטערו לרגע. 
 
ויטמינים
הולנד ידועה בתוצרת מקומית איכותית במיוחד. הטעמים והריחות של השווקים הצבעוניים ישכנעו אתכם לחזור לארץ עם הרבה משקל עודף (בבטן ובמזוודה). פירות וירקות אורגניים, לחמניות חמות עם תוספות מפנקות, זיתים מתובלים ודגים ופירות ים טריים מקשטים את הדוכנים ומתחננים לתשומת לב. המקומיים אוהבים גם שוקולד והרבה, לפעמים בצורות של איברים אינטימיים בגוף האדם, הזדמנות נהדרת לשיעור חינוך מיני ראשון לדור הצעיר. כמו בכל מקום צפוף, חשוב לשים לב לחפצים האישיים ולא להסתובב עם דברי ערך.
 
האנשים אולי התחלפו, לפעמים הנכדים ממשיכים את המסורת, היו שנים טובות יותר וטובות פחות, אבל כבר 100 שנה שהדוכנים בשוק אלברט קאופ מוכרים תוצרת מקומית בזיל הזול. בין הגבינות והנקניקים המפתים, תוכלו למצוא גם עתיקות מהסוג של שוק הפשפשים וגם בגדים די מכוערים. חובבי הדגה ימצאו כאן לא מעט דוכני הרינגים וכבושים למיניהם, מאכל הולנדי לאומי בעל ניחוחות מוטלים בספק. כדאי להגיע בשעות הבוקר ולא להירמס תחת רגליהם של המוני המקומיים והתיירים שתרים אחר מציאות. אם התעייפתם שבו באחד מבתי הקפה הפיוטיים שבצד הרחוב ותיהנו מקפה ומאפה במחיר טוב.

 
זהו השוק הגדול ביותר באמסטרדם המוקדש כולו לתוצרת אורגנית. אם אחרי הלילות הסוערים מתחשק לכם משהו בריא, זה המקום למצוא אותו. לא תראו כאן פירות וירקות שהונדסו או יצאו ממקררים, אלא רק כאלה שנמצאים עכשיו בעונה והם הכי טריים שיש. יש כאן גם שוקולד אורגני עשוי חרובים, ביצים, דבש וגם גבינות שגדלו ונוצרו ללא התערבות של כימיקלים ובתנאים הגולמיים ביותר. אל תשכחו לנסות את המיצים הטבעיים שנמכרים בבקבוקים קטנים ועולים כ-2 יורו בלבד.
 
אלכוהול
הולנד היא מולדתה של בירת הייניקן ולכן, בדיוק כמו הגולדסטאר שלנו, היא נפוצה וזולה כאן במיוחד. אולי תופתעו לגלות, אבל להיינקין המקומית טעם שונה מזה שאתם רגילים אליו בישראל ולכן גם אם אתם לא מעריצים, כדאי לנסות שוב. במפעל המקומי תוכלו גם לראות כיצד מייצרים אותה. נכון, מדובר בחוויה ממוסחרת לחלוטין ומותאמת גם לילדים, אבל היא משובצת בכמה אטרקציות נוספות, כמו שולחן פוזבול, שתי כוסות בירה חינם והרבה שיכורים אחרים. גולת הכותרת היא ללא ספק סרטון אישי שבו דמותכם מוקרנת בלייב על רקע תמונות הולנדיות טיפוסיות כשאתם מנופפים בידיים ונראים קצת מפגרים. 
 
הפאבים באמסטרדם מאוד פטריוטים, כלומר הם שומרים נאמנות להייניקן המקומית. אז אם נמאס לכם מבירה לבנה, חפשו את קפה בלגיה, שם תמצאו אווירה חמימה ובירה כהה וטעימה. שמונה סוגים מהחבית ועוד יותר מ-50 סוגים מבוקבקים, כולם בלגים במקור, כמו גם הצוות. זהו פאב קטן אך מוכר בקרב האוכלוסייה המקומית, בעיקר בשל התקליטנים המכובדים שפוקדים את המקום 7 ימים בשבוע, ומייצגים את סצנת האנדרגראונד של אמסטרדם. 
פתוח כל יום החל מ-12 בצהרים. 
 
אסיה הקטנה
Snack Bar Bird 
בלתי אפשרי לכתוב על אוכל באמסטרדם ולא להזכיר אף מסעדה אסייתית. מאוכל אינדונזי, לוויאטנמי לתאילנדי, ההולנדים אמצו לחיקם באהבה רבה את האורז והקארי על גווניהם השונים. דרך בטוחה למדי לבחור מסעדה אסייתית בעיר היא לבחון את התור בפתחה ואין הרבה שמתפארות בתור ארוך כמו זה שמתפתל לפני הבר המקסים הזה. בדיוק ממול שוכנת מסעדה קטנה עם אותו שם, שם תוכלו ליהנות מארוחה מלאה באווירה מעט יותר מעונבת, אבל לפני, אחרי או במהלך ערב של שתייה, לכו דווקא על הבר. הזדמנות נהדרת לנשנש מבחר מנות תאילנדיות מעולות. את כמות המטוגנים ודרגת החריפות תבחרו בהתאם לרמת האלכוהול בדם. אל תיבהלו מהתור שבחוץ – הוא מתקדם מהר מאד והאוכל שווה בהחלט את ההמתנה. 
פתוח כל יום 22:00-13:00
 
 Reypenaer Cheese Tasting Rooms -  Singel 182, Amsterdam 
Los Amigos - Regulierdwarsstraat 57 
  Café Belgique - Gravenstraat 2 

הוסף תגובה

אין לשלוח תגובות הכוללות מידע המפר את תנאי השימוש של שיחור לרבות דברי הסתה, דיבה וסגנון בוטה.