Sacred Cheese, Enchantad Fries: Amsterdam for Foodies

מה עובר בראש הישראלי כשאומרים "אמסטרדם"? סמים קלים, חיי לילה סוערים, תעלות ואופניים? כנראה שלא ידעתם, אבל העיר הופכת לפנינה קולינרית מעניינת בשנים האחרונות – ויש לה הרבה מה להציע לחובבי הבישול היצירתי, הארוחות המעניינות והזלילות הספונטניות. כמו כן, תפתיע אמסטרדם גם את הקפדניים ביותר בקרב חובבי המזון האורגני ואפילו את אוהבי האלכוהול.

גבינות: קדושות ונערצות

כמו בהודו, גם בהולנד הפרה זוכה למעמד מיוחד, אך ממש בלי קשר לרוחניות, אלא בשל אחריותה הבלעדית לגבינה הלאומית. קשה להפריז בכמה שההולנדים אוהבים את הגבינה שלהם; הם רואים בה מעין שליחות ודבקים בה כמו עובש לרוקפור. העיר מלאה במוסדות על טהרת הלקטוז והנה כמה מהמשובחים שבהם:

חדר הטעימות של רייפנאיר (Reypenaer Cheese Tasting Rooms). התחלה טובה לסיור קולינרי היא מקום שמגיש הרבה סוגי אוכל במינונים קטנים, ואם בגבינות עסקינן, אז חדר הטעימות הוא ללא ספק תחנת המוצא המושלמת.

חובה לאניני טעם: גבינה הולנדית מלכותית!

תמורת 10 יורו תוכלו לטעום כאן שישה סוגי גבינות וללוות אותן בכוס פורט, שהוא למעשה יין מתוק שמחוזק בכ-20% אלכוהול. במהלך הטעימות יסבירו לכם בדיוק מאיפה באה הגבינה, איך עושים אותה, כמה זמן נמשך תהליך היישון וגם למה כל זה משנה. בסוף הסיור תקבלו תעודה שמעידה על כך שהוסמכתם בחדר הטעימות.

חנות הגבינות De Kaaskamer. חנות ענקית בה תוכלו לשוטט בין יותר מ-200 סוגי גבינות מקומיות ומיובאות. מלבד הסוגים השונים, תמצאו כאן גם גבינות ששולבו בהן שום, בזיליקום, פפריקה, אגוזים ובעיקר כאלה עם הרבה עובש בשלל צבעים. לאחר שסיימתם לנשנש מהמגוון העצום, מלאו לעצמכם בגט טרי באיזו גבינה ריחנית ותרוויחו ארוחה טובה בפחות מ-5 יורו.

שלל טעמים וסגנונות של גבינה

מוזיאון ושוק הגבינות באלקמאר (Alkmaar): במרחק 40 ק"מ מאמסטרדם נמצא שוק הגבינות המסורתי של אלקמאר. את הגבינות שמציגים כאן תוכלו להריח כבר ביציאה מהעיר וכידוע, ניחוח עז מרמז על טעם חזק וטוב. השוק פתוח בימי שישי בלבד ולכן הוא עמוס מאוד בחובבי גבינות, שמגיעים מכל העולם לקנות תוצרת איכותית וזולה. הייחוד של השוק הוא השחזור של מסורת מכירת הגבינות כפי שהתבצעה לפני מאות שנים: סוחרי הגבינה לבושים בבגדים מסורתיים, זורקים חבילות ענקיות זה לזה ומניחים אותן במעין מגשים צבעוניים.

שימו לב לבגדים המסורתיים. שוק הגבינות באלקמאר

המגשים נתלים על משקל עתיק בכדי לקבוע את מחירם והקונים מתבקשים לנעוץ מקל במרכז הגבינה אם הם רוצים לטעום. אם הטעימה ההיסטורית עוררה בכם רצון ללמוד עוד על הכרונולוגיה של הגבנות, היכנסו למוזיאון הגבינות הצמוד ותראו איך ייצרו גבינה לאורך הדורות. הוא בימי שישי בחודשים אפריל-ספטמבר, החל מ-10:00 בבוקר.

פחמימות: צ'יפס מארץ הצ'יפסים

אחרי הגבינה, גם לצ'יפס יש מקום של כבוד בלב ההולנדי: דוכנים המוקדשים כולם לפחמימה הלאומית נמצאים בכל פינת רחוב, ולא סתם – ולא סתם; הצ'יפס ההולנדי באמת טעים יותר, מתובל אחרת, מגיע עם גבינות ושיפורים ומוצלח יותר מצ'יפס במקומות אחרים. כשאתם בעיר, אתם חייבים לעבור ב- Vleminckx Sausmeesters. זה דוכן שמוכר צ'יפס עוד מהמאה ה-19, והתור הנצחי בכניסה מעיד על כך שהוא בהחלט מיוחד במינו.

בטח לא תופתעו לגלות שגם הצ'יפס מרופד היטב בגבינה איכותית. בכל זאת, אמסטרדם

חלבונים: גם זול, גם טעים

הכירו את Los Amigos, שמציעה צלעות חזיר ללא הגבלה בכ-13 יורו בלבד, מ-12 בצהרים ועד חצות. אל תצפו לשירות מדהים, אבל אחרי ליטר הסנגריה השני לאף אחד לא באמת אכפת. יש פה גם טאפסים מצוינים וסטייקים והשמועות אומרות שאפילו סלט. האווירה השמחה מתובלת בבירה מקסיקנית ונאצ'וס כיד המלך.

ארוחה רומנטית: פינוק במיקום מפתיע

לאניני הטעם, נמליץ על  Blauw aan de Wal המקסימה; זו מסעדת גורמה עם מחיר גורמה ומנה ראשונה יכולה להתחיל בקלות ב-15 יורו, שיודעת לשלב בצורה מאוד יצירתית בין אוכל ים תיכוני שמוכר לנו היטב ובין המטבח ההולנדי המסורתי. לקינוח, אתם חייבים לנסות את השילוב המפתיע של בננה וגבינה כחולה. האווירה רומנטית ועדינה, כמעט אירוני בהתחשב בעובדה שהמסעדה שוכנת ברובע החלונות האדומים.

ארוחה רומנטית, במיקום לא שגרתי

שווקים ופינוקים: רק היום, בזיל הזול

הולנד ידועה בתוצרת מקומית איכותית במיוחד. הטעמים והריחות של השווקים הצבעוניים ישכנעו אתכם לחזור לארץ עם הרבה משקל עודף (בבטן ובמזוודה). פירות וירקות אורגניים, לחמניות חמות עם תוספות מפנקות, זיתים מתובלים ודגים ופירות ים טריים מקשטים את הדוכנים ומתחננים לתשומת לב. המקומיים אוהבים גם שוקולד והרבה, לפעמים בצורות של איברים אינטימיים.

ארנצ'יני? חלילה. אלו הם כדורי דגים וגבינה מצופים, עם רוטב מקומי מעניין

Albert Cuyp Market: האנשים אולי התחלפו, לפעמים הנכדים ממשיכים את המסורת, היו שנים טובות יותר וטובות פחות, אבל כבר 100 שנה שהדוכנים בשוק אלברט קאופ מוכרים תוצרת מקומית בזיל הזול. בין הגבינות והנקניקים המפתים, תוכלו למצוא גם עתיקות מהסוג של שוק הפשפשים וגם בגדים. חובבי הדגה ימצאו כאן לא מעט דוכני הרינגים וכבושים למיניהם, מאכל הולנדי לאומי בעל ניחוחות שקשה לפספס. כדאי להגיע בשעות הבוקר ולא להירמס תחת רגליהם של המוני המקומיים והתיירים שתרים אחר מציאות. אם התעייפתם שבו באחד מבתי הקפה הפיוטיים שבצד הרחוב ותיהנו מקפה ומאפה במחיר טוב.

גם כאן תמצאו אוכל רחוב איכותי ומעניין

Boerenmarkt op de Noordermarkt: זהו השוק הגדול ביותר באמסטרדם המוקדש כולו לתוצרת אורגנית. אם אחרי הלילות הסוערים מתחשק לכם משהו בריא, זה המקום למצוא אותו. לא תראו כאן פירות וירקות שהונדסו או יצאו ממקררים, אלא רק כאלה שנמצאים עכשיו בעונה והם הכי טריים שיש. יש כאן גם שוקולד אורגני עשוי חרובים, ביצים, דבש וגם גבינות שגדלו ונוצרו ללא התערבות של כימיקלים ובתנאים הגולמיים ביותר. אל תשכחו לנסות את המיצים הטבעיים שנמכרים בבקבוקים קטנים ועולים כ-2 יורו בלבד.

אלכוהול: עיר הבירה

המפעל של הייניקן Heineken Experience: הולנד היא מולדתה של בירת הייניקן ולכן, בדיוק כמו הגולדסטאר שלנו, היא נפוצה וזולה כאן במיוחד. אולי תופתעו לגלות, אבל להיינקין המקומית טעם שונה מזה שאתם רגילים אליו בישראל ולכן גם אם אתם לא מעריצים, כדאי לנסות. במפעל המקומי תוכלו גם לראות כיצד מייצרים אותה. נכון, מדובר בחוויה ממוסחרת לחלוטין ומותאמת גם לילדים, אבל היא משובצת בכמה אטרקציות נוספות, כמו שולחן פוזבול, שתי כוסות בירה חינם והרבה שיכורים אחרים.

תענוג אמיתי לחובבי בירה ותרבות שתייה

קפה בלגיה Caf Belgique: הפאבים באמסטרדם מאוד פטריוטים, כלומר הם שומרים נאמנות להייניקן המקומית. אז אם נמאס לכם מבירה בהירה, חפשו את קפה בלגיה, שם תמצאו אווירה חמימה ובירה כהה וטעימה. שמונה סוגים מהחבית ועוד יותר מ-50 סוגים מבוקבקים, כולם בלגים במקור, כמו גם הצוות. זהו פאב קטן אך מוכר בקרב האוכלוסייה המקומית, בעיקר בשל התקליטנים המכובדים שפוקדים את המקום 7 ימים בשבוע, ומייצגים את סצנת האנדרגראונד של אמסטרדם. המקום פתוח כל יום החל מ-12 בצהרים.

אוכל אסייתי: פינוק מיבשת אחרת

בלתי אפשרי לכתוב על אוכל באמסטרדם ולא להזכיר אוכל אסייתי: מאינדונזי, לוויאטנמי ותאילנדי, ההולנדים אמצו לחיקם באהבה רבה את האורז והקארי על גווניהם השונים. דרך בטוחה למדי לבחור מסעדה אסייתית בעיר היא לבחון את התור בפתחה - ואין הרבה שמתפארות בתור ארוך כמו זה שמתפתל לפני Snack Bar Bird. בדיוק ממול שוכנת מסעדה קטנה עם אותו שם, שם תוכלו ליהנות מארוחה מלאה באווירה מעט יותר מעונבת, אבל לפני, אחרי או במהלך ערב של שתייה, לכו דווקא על הבר. הזדמנות נהדרת לנשנש מבחר מנות תאילנדיות מעולות. את כמות המטוגנים ודרגת החריפות תבחרו בהתאם לרמת האלכוהול בדם. אל תיבהלו מהתור שבחוץ; הוא מתקדם מהר מאד והאוכל שווה בהחלט את ההמתנה. המקום פתוח בכל יום בין אחת בצהריים לעשר בלילה.