גבעת המצודה (Várhegy)

Budapest, 1013
pois:book-now

pois:about

גבעת המצודה רוויית ההיסטוריה והפאר ההונגרי נמצאת במרכזה של בודה ומהווה את אחד המרכזים התיירותיים העיקריים במדינה כולה. ארמון המלך היפהפה הממוקם עליה, ובו הגלריה הלאומית (המדהימה בפני עצמה!) והמוזיאון לתולדות העיר הם בגדר ביקור חובה לכל מי שרגלו דורכת על אדמת הונגריה. עוד על הגבעה ממוקמת גם כנסיית מטיאש העתיקה ומבצר הדייגים הקסום, וסביב הגבעה מתפתלות סמטאות קטנות המורכבות מבתים חדשים וישנים והנוף ממרומי הגבעה משקיף על העיר כולה. סיפורה של הגבעה וארמון המלך שעליה דומה לסיפור קורותיה של הונגריה...

pois:also-like

בניין הפרלמנט ההונגרי (Orszaghaz)

בניין הפרלמנט ההונגרי הוא מהמבנים הבולטים ביותר בבודפשט ואחד המבנים המרשימים בעולם כולו, והוא מכיל 691 חדרים ואולמות ענק. הפרלמנט נבנה בסגנון ניאו-גותי על ידי הארכיטקט אימרֶה שטיינדל (Imre Steindl) לאחר שזכה בתחרות בינלאומית שנערכה למציאת האדריכל שיעצב את הבניין. אימרה התחיל בעבודה בשנת 1885, בגיל 46, ומת בשנת 1902 לאחר 17 שנות עבודה, חודשים מספר לפני חנוכת המבנה, ביום השנה האלף למדינה. אין ספק שהמבנה מרשים מכל זווית אפשרית, אך הצד המצולם ביותר שלו הוא זה הפונה אל הדנובה שלגדותיה הוא שוכן. מצדו האחר של המבנה משתרעת כיכר קושוט הירוקה ורחבת-הידיים אשר שופצה ועברה מודרניזציה מלאה בשנת 2014, ובה נערכים מדי פעם בפעם טקסים לאומיים. המבנה הוא אחד מבנייני הפרלמנט הגדולים והמפוארים בעולם, שטחו 17,700 מטרים רבועים, אורכו 268 מטרים, רוחבו 118 מטרים וגובה כיפתו 96 מטרים. השטיח האדום שעובר דרך המבנה כולו הוא באורך של כמעט שלושה קילומטרים (לא פלא שהכסף שהושקע בבניית בניין הפרלמנט יכול היה להספיק לבניית עיר קטנה). בבניין מצוי אחד הפריטים החשובים והמוגנים במדינה - הכתר המלכותי מהמאה ה-11, כתרו של אישטוון הראשון. הכתר הועבר מהמוזיאון הלאומי לבית הפרלמנט לרגל חגיגות האלף (באחד בינואר 2000) ליסודה של הונגריה ומוצג כעת תחת הכיפה העצומה, מוגן על-ידי שני שומרים מדוגמים בארון תצוגה שקוף יחד עם החרב והשרביט המלכותיים. למעלה מ-100,000 בני אדם היו מעורבים בבניית בניין הפרלמנט והוא מכיל ארבעים מליון לבנים, חצי מליון אבני חן וארבעים קילוגרמים של זהב טהור. פנים המבנה עוצר נשימה לא פחות ממראהו החיצוני; כל חדר, מסדרון ואולם בבניין הוא יצירת מופת של פאר. שטיחים אדומים, וילונות קטיפה, שיש לבן, חלונות מקושטים, מושבים מוזהבים, פסלים צבעוניים וציורי קיר מדהימים מעטרים את המרחב המואר לעילא בנברשות ענק יוקרתיות. לבניין עשר חצרות פנימיות ובהן פסלים ואנדרטאות המבקשים לחלוק כבוד לגדולי האומה כמו גם 27 שערים מהודרים ו-29 גרמי מדרגות, מעוצבים בהשראת הרנסנס, הגותיקה והבארוק. הבניין, הידוע גם כ"בית המדינה", מוכר כאתר מורשת עולמי של אונסק"ו ומלא כולו במחוות להיסטוריה העשירה של הונגריה. הוא מושך אליו קרוב ל-700,000 תיירים מדי שנה. יש לציין שהכניסה לבניין מתאפשרת בקבוצות מאורגנות בלבד היוצאות ממרכז המבקרים.

בזיליקת סטפן הקדוש (Szent István Bazilika)

בנייתה של הכנסייה הקתולית הגדולה והמפוארת ביותר בהונגריה (והגבוהה ביותר בבודפשט, בגובה 96 מטרים) החלה בשנת 1851. עם זאת, שרשרת של אסונות והפרעות במהלך הבנייה, כמו מות שניים מהארכיטקטים וקריסת הכיפה בשנת 1867, הביאו לדחיית סיומה עד שנת 1905. הכנסייה בנויה בסגנון נאו-קלאסי ובה אולם המכיל עד כ-8,500 איש ומשמש לעתים קרובות גם לקונצרטים. בזיליקת סטפן הקדוש נחשבת לכנסייה החשובה ביותר בהונגריה ומהווה את אחת האטרקציות התיירותיות המרכזיות במדינה. הכנסייה נקראת על שמו של סטפן הראשון, מלך הונגריה שהמיר את דתם של ההונגרים לנצרות בשנת 1000 ובכך ביצר את מעמדה של הונגריה כמדינה חזקה בין מזרח למערב אירופה. בשנות מלחמת העולם השנייה הוסתרו אוצרות אמנות ומסמכים חשובים רבים במרתפי הכנסייה אך היא ניזוקה במהלך המלחמה ושוקמה בין השנים 1983-2003, אז הכיכר בו היא נמצאת הפך למדרחוב בו ניתן לשבת באחד מבתי הקפה ולהתמוגג מיופיו של האזור. פנים הכנסייה עוצר נשימה ביופיו. הכנסייה מלאה מפה לפה ביצירות מופת מאת אומנים ממאות שונות כגון פסלים, פסיפסים, עיטורים וציורי ענק. לכנסייה שישה פעמונים, הגדול שביניהם הוא הגדול ביותר בהונגריה כולה, במשקל של כמעט עשרה טונות. גולת הכותרת של הכנסייה היא לא אחרת מאשר ידו הימנית של המלך הקדוש, משומרת לתפארה בתיבת תצוגה מעוטרת כבר למעלה מאלף שנה! אם אתם מגיעים לעיר במהלך חודשי האביב והקיץ, אל תתעצלו וטפסו את 364 המדרגות אל כיפת הכנסייה. לא תצטערו על כך כאשר תבחינו בנוף המרהיב של גגות העיר.

בית הכנסת הגדול ברחוב דוהאן (Dohány utcai Zsinagóga)

בית הכנסת הגדול הוא אתר הביקור המרשים ביותר ברובע היהודי ובית הכנסת הגדול ביותר באירופה (הוא אף היה השני בגודלו בעולם כשנבנה בסגנון הרומנטי בשנים 1859-1854). בבית הכנסת, שתוכנן בידי האדריכל הגרמני לודוויג פורסטר בסגנון מורי (צפון אפריקאי), יש מקום ל-3,000 מתפללים לערך והוא מהווה את מרכז היהדות הנאולוגית בהונגריה. במהלך המאות ה-18 וה-19 קהילת יהודי פשט גדלה במהירות והגיעה ל-30 אלף, על כן היה צורך בבית כנסת חדש ובמהלך השנים 1854- 1859 נבנה בית הכנסת. בשונה מרוב בתי הכנסת אף הותקן כאן עוגב, עליו ניגנו בין השאר הענקים המוסיקליים פרנץ ליסט וקאמי סן-סנס. יתרה מזאת, סגנון הבנייה של בית הכנסת כולו מבוסס על עיטורים וקישוטים מהתרבות המוסלמית של צפון אפריקה וספרד של ימי הביניים. הסיבה היא שהאדריכל של בית הכנסת האמין שאין "סגנון בנייה יהודי" ועל כן החליט לעצב את בית הכנסת לפי עיצוב אדריכלי של "תרבויות הקרובות לזו של העם היהודי, ובמיוחד התרבות האיסלאמית". שני צריחים בעלי "כיפות בצל" מעוטרות מזדקפים מהמבנה לגובה של 43 מטרים. פנים המבנה מציג גם אלמנטים עיצוביים בהשראת האימפריה הביזנטית והרומית, כמו גם השפעות גותיות. בית הכנסת נשרף על ידי תומכי הנאצים ב-1939, ובזמן המלחמה המבנה שימש את רשות הרדיו הגרמני. בסוף המלחמה בית הכנסת נפגע קשה מהפצצות בעלי הברית, ולאחריה שב לרשות הקהילה היהודית של בודפשט. בשנות ה-90, עם נפילת המשטר הקומוניסטי, הבניין שוחזר ושופץ ונוסף לו מתחם המנציח את שואת יהודי הונגריה, כולל אנדרטה לזכר ראול וולנברג ואנדרטאות לזכרם של יהודי בודפשט. בנוסף מכיל מתחם בית הכנסת את "מקדש הגיבורים", בית קברות יהודי ואת המוזיאון היהודי שנבנה במקום בו עמד הבית בו נולד בנימין זאב הרצל. בבית הכנסת הזה עלה לתורה הרצל במסגרת בר המצווה שלו שנערכה ב-1873, והוא מזכיר אותו רבות בספרו "Tabakschul" (בית הכנסת של הטבק, על שם הרחוב). בית הכנסת שוכן על מה שהיה הגבול של הגטו היהודי. בשנת 1996 בית הכנסת שופץ בעלות של כעשרים מליון דולרים. שימו לב: כרטיס הכניסה כולל ביקור במוזיאון ליהדות הונגריה (Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár) שנמצא בסמוך. הביקור זמין בימי ראשון, שני ושישי.

הגשר התלוי (Széchenyi Lánchíd)

הגשר התלוי סצ'ייני, הקרוי על שמו של יוזם הגשר, הרוזן אישטוון סצ'ני (István Széchenyi), המכונה גם "גשר השלשלאות" הוא אחד מסמלי העיר ומבין שלל הגשרים היפים המחברים בין בודה לפשט ושתורמים רבות לנופה, זהו הגשר המרהיב ביותר. אורכו כ-350 מ' והוא הוקם כגשר קבוע הראשון שחיבר בין בודה לפשט. הגשר מוליך מהעיר הפנימית בפשט אל כיכר אדם קלארק (הנקראת על שם בונה הגשר, אדם קלארק), למרגלות גבעת המצודה בבודה. הגשר תוכנן בשנת 1839 על ידי המהנדס וויליאם קלארק (אין קשר משפחתי לבונה הגשר), ונבנה עד שנת 1849. בעת סיום בנייתו נחשב הגשר לאחד מפלאי ההנדסה המודרניים של העולם. הגשר זירז את איחודן של בודה, פשט ואובודה לעיר אחת ותרם לצמיחה המואצת של בודפשט. ב-1945 הצבא הגרמני השמיד את הגשר והוא שוקם לצורתו המקורית ב-1949. הגשר מעוטר בפסלי אריות נאים עשויים ברזל יצוק שיצר הפסל יאנוש מרשלקו (János Marschalkó) ומראהו יפה במיוחד בלילה, כאשר הוא מואר ומשתקף במימי הדנובה. בסופי שבוע בקיץ הגשר הופך למדרחוב עליו מתקיימות הופעות ואטרקציות שונות לתיירים. הגשר נחשב היום לאחת האטרקציות הגדולות במדינה כולה והוא מקשר בין מרכזים של תרבות הממוקמים משני עבריו, ביניהם טירת גרשם, כיכר סצ'ייני ובניין האקדמיה ההונגרית למדעים מהצד של פשט, וכיכר אדם קלארק, גבעת המצודה וארמון בודה בצד של בודה. הגשר סגור לרגל שיפוצים משנת 2021 וצפוי להפתח במהלך שנת 2023.
pois:referrer-text
create a trip