כניסה
דף הביתיעדיםורשהמסלולים בורשהציוני דרך: סיור בין אתרי המורשת הציוניים

ציוני דרך: סיור בין אתרי המורשת הציוניים

ורשה, פולין
1

לוח זיכרון לזכר לוחמי "ארגון צבאי יהודי"

אתרי דת והיסטוריה
בקרב שבכיכר מורנובסקה נלחמו חברי ה"ארגון הצבאי היהודי" (Żydowskiego Związku Wojskowego) נגד הנאצים. ה"ארגון הצבאי היהודי" היה מורכב מחברי ארגונים רביזיוניסטיים, ובעיקר מחברי בית"ר. חברי הארגון הצליחו להניף את דגל המגן דוד ודגל פולין מעל הכיכר, ואילו הגנרל הנאצי קיבל הוראה חד-משמעית להוריד את הדגלים. בעקבות זאת ניהלו הגרמנים קרב במשך יותר משלושה ימים עם לוחמי הארגון היהודי, עד להכרעתם והורדת הדגלים. מאורעות הקרב הקשה מונצחים על שלט קטן על קיר הבניין שברחוב מורנובסקה 1.
לוח זיכרון לזכר לוחמי "ארגון צבאי יהודי"
2

לוח זיכרון בתחנת ברלין-גדנסק

אתרי דת והיסטוריה
ב-1968 פרצו מהומות סטודנטים ואינטלקטואלים בפולין, בדרישה לרפורמה במשטר. הממשל בראשותו של גומולקה דיכא את המרד ופצח בפעילות אנטישמית ואנטי-ציונית בטענה כי המהומות היוו "מזימה ציונית". רבים מיהודי פולין, כאלה אשר שרדו את השואה בפולין או שהחליטו לשוב אליה אחרי המלחמה, היגרו עקב התעמולה האנטי-ציונית. בין השנים 1968 ל-1970 ידעה ישראל גל של עלייה מפולין. לוח זיכרון בפתח תחנת ורשה-גדנסק, ששימשה בזמנו לנסיעה בינלאומית מערבה, מנציח את ההגירה הזו. על לוח הזיכרון מצוטט גם הסופר היהודי-פולני הנריק גרינברג בהקשר לעלייתה של שארית הפליטה: "כאן הם עזבו יותר ממה שהיה להם".
לוח זיכרון בתחנת ברלין-גדנסק
3

בית העלמין היהודי (Cmentarz Żydowski)

אתרי חובה ⋅ אתרי דת והיסטוריה
בית הקברות היהודי בוורשה ממוקם ברחוב אוקופובה שברובע וולה, והוא אחד מבתי הקברות היהודיים הגדולים בעולם, ומאחרוני בתי הקברות היהודים הפעילים בפולין. שטחו של בית הקברות, שהוקם ב-1806, הוא כ-330 דונם וכ-200,000 המצבות הפזורות בו משתייכות לחלקה אורתודוכסית, חלקה קונסרבטיבית, חלקת ילדים, חלקה צבאית ולקבר אחים של קורבנות גטו ורשה. בבית עלמין זה קבורים גם מנהיגים יהודיים וציוניים רבים, בהם ראשוני "חובבי ציון", הלשונאי לודוויג זמנהוף, הרב צבי יהודה ברלין (הנצי"ב), ההיסטוריון מאיר בלבן ועוד. קבורים בו גם מנהיגים ופעילים ציוניים שנספו בשואה. חלק מן המצבות עוצבו על ידי אמנים ופסלים. במהלך מלחמת העולם השנייה בית הקברות המשיך לפעול ללא מפריע, אך הנאצים וידאו כי כל המסמכים והרישומים, שתיעדו את פעילות הקבורה בבית הקברות, יושמדו כליל. בבית הקברות מצוי קבר אחים של יהודים רבים, שנרצחו על ידי הנאצים, או שנפטרו ממחלות שפרצו בגטו עקב תנאי החיים הקשים, שהיו מנת חלקם של היהודים בגטו. מספרם של המתים בגטו היה כה רב, שגופותיהם נערמו ברחובותיו, ולחברה קדישא לא היתה ברירה אלא לקבור אותם בקבר אחד, ללא טקס אישי או ציון שמות הנקברים. בבית הקברות טמונים גם אישים בולטים בהיסטוריה של פולין, של העיר ושל הקהילה היהודית, וביניהם, הסופרים אברהם שלום פרידברג, ש. אנסקי וי"ל פרץ, וראש היודנראט בגטו אדם צ'רניאקוב. כמו כן, בסמוך לכניסה לבית הקברות תוכלו להבחין באנדרטה לזכרו של יאנוש קורצ'אק, הרופא והמחנך הנערץ, שנרצח במחנה ההשמדה טרבלינקה.
בית העלמין היהודי (Cmentarz Żydowski)
4

מרכז תנועות הנוער הציוניות

אתרי דת והיסטוריה
במקום שבו שוכן כיום פארק, ממול ל-Dzielna 11A, ניצב בשנות ה-30 מרכז תנועות הנוער הציוניות. זמן רב לפני הפלישה הגרמנית פעלו בתוך הבניין קיבוצי הכשרה של תנועות "הבונים דרור", "החלוץ" ו"תורה ועבודה". בבניין פעלו גם גורמי עלייה ומשרדים שונים הקשורים לתנועה הציונית. בתקופה שהיה כלוא בתוך הגטו נערכו בבניין תיאומים רבים של הפעילים הציוניים במרד הגטו. הבניין נחרב כליל.
מרכז תנועות הנוער הציוניות
5

בית הכנסת אוהל משה (מוריה)

אתרי דת והיסטוריה
בית הכנסת הוקם ב-1904 על ידי מקורבים ל"חובבי ציון" ולתנועת המזרחי. הרב יצחק ניסנבאום נשא בו דרשות בעברית בלבד. בית הכנסת נסגר בצו הכובש הנאצי ב-1940, ואילו ב-1941 נפתח מחדש. אולם, בספטמבר 1942 בית הכנסת נהרס בהפצצה אווירית סובייטית. כיום אין זכר לקיומו של בית הכנסת, שהיה ממוקם בתוך בניין מגורים רגיל.
בית הכנסת אוהל משה (מוריה)
6

אנדרטת רפפורט לגיבורי גטו ורשה

אתרי חובה ⋅ אתרי דת והיסטוריה
האנדרטה המרכזית ללוחמי מרד גטו ורשה מתמקדת בעיקר בלוחמי ה"ארגון היהודי הלוחם", שהקימו חברים בתנועות הציוניות השומר הצעיר, דרור ועקיבא. האנדרטה נבנתה על ידי נתן רפפורט, בסיוע האדריכל רוזין, והיא נחנכה ביום השנה החמישי למרד גטו ורשה (1948), והעתק שלה גם נמצא במוזיאון יד ושם בירושלים. אנדרטת רפפורט מורכבת משני חלקים הגוללים את סיפור גורלה של הקהילה היהודית בוורשה. בחלק אחד, הנקרא "מרד", מוצגים הלוחמים היהודים, במרכזם ניצב מרדכי אנילביץ, ומודגש סיפור הגבורה היהודי - המאבק נגד האויב הנאצי. בחלקה השני של היצירה, הנקרא "שואה", ניתן לראות גברים נשים וטף יהודים הכמהים הולכים אל מותם על רקע ההרס והחורבן בגטו. רפפורט היה אמן יהודי, יליד ורשה, בן למשפחה דתית שנספתה כולה בשואה. רבות מעבודותיו של רפפורט עוסקות במוטיבים הקשורים לשואה וחלקן מוצגות בישראל, כמו פסל מרדכי אנילביץ בקיבוץ יד מרדכי, ואנדרטת מגילות האש ליד כסלון. בצדה האחר של הרחבה נחנך ב-2013 מוזיאון להיסטוריה של יהדות פולין.
אנדרטת רפפורט לגיבורי גטו ורשה
7

המוזיאון לתולדות יהודי פולין

מוזיאונים וגלריות
מוזיאון חדש, אשר נפתח במהלך אפריל 2013 לרגל 70 שנה למרד גטו ורשה. המוזיאון להיסטוריה של יהודי פולין ניצב במקום שבו שכן מבנה היודנראט. מבנה המוזיאון הוא מיזם אדריכלי שאפתני עשוי אבן וזכוכית, בעיצוב מודרני. תכננו אותו האדריכלים הפינים ריינר מהלמקי ואילמרי להדלמה בתמיכת ממשלות פולין וגרמניה והוא הוקם באמצעות תרומות מארצות הברית ומאירופה. היוזמה הפולנית נולדה בעקבות תסכול הממסד מכך שפולין מוצגת למבקר היהודי רק כאתר השמדה ולא כמקום שבו התפתחה ושגשגה תרבות יהודית עשירה לאורך 900 שנה.
המוזיאון לתולדות יהודי פולין
8

הארכיון ההיסטורי היהודי

מוזיאונים וגלריות ⋅ אתרי דת והיסטוריה
בניין זה שימש משנות ה-30 ואילך כספרייה היהודית וכמכון ללימודי יהדות של אוניברסיטת ורשה. בתקופת הגטו פעל כאן ההיסטוריון עמנואל רינגלבלום, כראש המרכז לעזרה העצמית היהודית. במסגרת פעילותו דאג לגיבוש אופוזיציה ליודנראט, ליצירת קשר עם תנועות הנוער ולתיעוד החיים בגטו ורשה ובפולין. עבודת התיעוד מכונה "עונג שבת", והיא הפכה לארכיון הכולל את כל תחומי החיים. עם הצטמצמות הגטו, הוצא המבנה אל מחוץ לגבולותיו וכך שרד. רינגלבלום השתתף במרד בגטו, ולאחר מכן הסתתר בצד הארי. במרץ 1944 נתפסו רינגלבלום ומשפחתו ונרצחו. חלק ממסמכי הארכיון התגלו לאחר המלחמה, אולם החלק השלישי אבד. בזכות עבודתו של רינגלבלום ו"עונג שבת" למדו ההיסטוריונים על החיים בגטו ורשה ועל יהדות פולין ברגעיה האחרונים. ב-1947 הפך המבנה לארכיון ההיסטורי היהודי ובו נשמרו ארכיון "עונג שבת" של רינגלבלום ומסמכים וחפצים המתעדים את התקופה. ב-1999 הוכרו מסמכי הארכיון כנכס בינלאומי.
הארכיון ההיסטורי היהודי
9

בית כנסת נוז'יק

אתרי חובה ⋅ אתרי דת והיסטוריה
בית הכנסת נוז'יק הוא בית הכנסת היחיד שפעל בעיר בתקופה שקדמה למלחמת העולם השנייה, שרד את תקופת השואה ופעיל גם כיום. הקהילה היהודית החלה להפעיל את בית הכנסת בשנת 1902 באמצעות תרומתם הנדיבה של זלמן ורבקה נוז'יק, שרכשו את המבנה למטרה זו, ואף מימנו את הקמתו שנמשכה ארבע שנים תמימות. עם הקמתו, בית הכנסת נחשב לייחודי בשל חזיתו שפנתה לרחוב, ומאחר והוא לא הוסתר כמבנה פנימי, כמו בתי כנסת שהוקמו בעיר עד אז. בתוך מתחם בית הכנסת פעלו מספר תנועות, בהן "השומר הדתי" ומרכז ורשה של תנועת "המזרחי". בתחילת מלחמת העולם השנייה בית הכנסת עמד בתחומי "הגטו הקטן", ועד סוף שנת 1941 עוד התירו הנאצים לבני הקהילה היהודית להתפלל בו. לאחר צמצום שטח הגטו, הוצא בית הכנסת מחוץ לתחום הגטו והפך לאורווה ולמחסנים. במהלך דיכוי גטו ורשה הנאצים הפכו את בית הכנסת ליעד, שאפשר להם להפגין את שליטתם על היהודים, ובמרד הפולנים שפרץ בשנת 1944 ניזוק בית הכנסת עוד יותר, אך הוא עבר שיפוץ ושיקום ונפתח מחדש לקהל המתפללים. בית הכנסת חזר לפעול באופן מלא עם סיום המלחמה, ובשנת 1977 עבר שוב שיפוץ והרחבה. כיום הוא משמש כבית הכנסת המרכזי של הקהילה היהודית המקומית, שעוד נותרה בעיר, וכמוקד הפעילות התרבותית והדתית שלה. בצד בית הכנסת שוכנת כיום גם קרן רונלד לאודר, ששמה לה למטרה לשקם את החיים היהודיים במדינות פוסט-קומוניסטיות.
בית כנסת נוז'יק
10

ארמון התרבות והמדע

מוזיאונים וגלריות
ארמון התרבות והמדע הוא הבניין הגבוה ביותר בפולין, וחשיבותו הסמלית אף בעלת משמעות יותר מגובהו המרשים. המבנה הוקם באמצע שנות ה-50 כמתנה ממנהיג ברית המועצות יוזף סטאלין לעם הפולני, ובעבר הבניין אף נקרא על שמו של השליט. הארמון בעל ה-42 קומות בנוי בסגנון האדריכלות הסטליניסטית מעוררת הכבוד והיראה, והוא מרשים ביופיו, אך לא אהוד במיוחד על המקומיים בשל היותו תזכורת נצחית לשנות כיבוש הקומוניסטי. כיום שוכנים בבניין משרדי עסקים, אולמות קולנוע, תיאטראות, מוזיאון, חנויות, אולם כנסים ועוד. ניתן לעלות לתצפית בקומה ה-30.
ארמון התרבות והמדע

אודות המסלול

לוורשה מורשת ציונית ענפה והיא יכולה להיחשב כערש הציונות הדתית וכמוקד היסטורי עיקרי של תנועת "השומר הצעיר", כמו גם של מספר תנועות פועלים ציוניות אחרות. כמה מן האישים הבולטים בזרם הרביזיוניסטי - בראשם מנחם בגין ז"ל - צעדו בוורשה את צעדיהם הפוליטיים הראשונים.

 

מנגד לזרמים אלה, פעלו בוורשה כמה זרמים אנטי-ציוניים חשובים ובראשם ה"בונד", שאף לחם כתף אל כתף לצד אנשי "השומר הצעיר" במרד גטו ורשה. השנים שבין שתי מלחמות העולם היו תקופה של תסיסה פוליטית ותרבותית בחברה היהודית. התנועה הציונית בפולין המשיכה להתפתח ובבתי ספר ציוניים למדו היהודים עברית, וכן מקצועות שונות שיסייעו להכשירם לעלייה לארץ ישראל.

 

ואכן, התגברות האנטישמיות בעקבות עליית הנאצים בגרמניה והמשבר הכלכלי העולמי הובילו לגלי עלייה. בשנים 1937-1933 עלו כ-75 אלף יהודים לישראל (העלייה החמישית). אם במחצית הראשונה של המאה ה-20 היתה ורשה אחד המרכזים היהודיים החשובים באירופה, מלחמת העולם השנייה, השמדת היהודים וחורבנה של ורשה מחקו כמעט כל זכר לעברהּ המפואר של העיר, ובמיוחד לעברהּ היהודי.

 

מתום מלחמת העולם השנייה ועד שנת 1947 התחוללה בפולין מלחמת אחים; היהודים ששבו לבתיהם הותקפו ואף סבלו פוגרומים, שהידועים בהם אירעו בקרקוב ב-1945 ובקילצה ב-1946. כ-60 אלף יהודים היגרו מפולין בחודשים שלאחר פוגרומים אלה.

 

לאחר התייצבות המשטר הקומוניסטי בפולין, השפיעו שני גלי אנטישמיות מרכזיים על הקהילה היהודית, אשר הובילו לגלי עלייה גדולים לישראל: בשנת 1957, תחת שלטונו של גומולקה, וב'מאורעות הסטודנטים' ב-1968. לאחר נפילת הנאצים ובתקופת הקומוניזם, היתה הפעילות הציונית מוקצה ויהודים אף נאלצו להגר מפולין על רקע זה. עד סוף 1971 עזבו את פולין כ-13 אלף יהודים, חלקם הגיעו לישראל. כיום מלבלבים מחדש ניצנים ראשונים של פעילות חברתית ציונית בפולין.

 

התחילו את הסיור בין אתריה הציוניים של ורשה בכיכר מורנובסקה (Muranowska), שהיתה מוקד לקרבות קשים בזמן ההתקוממות בגטו ורשה. לוחמי "הארגון הצבאי היהודי" נלחמו בגרמנים במשך מספר ימים עד שלבסוף הוכרעו. כעת ניצב במקום לוח זיכרון לזכר לוחמי "ארגון צבאי יהודי". מכאן המשיכו בהליכה של כעשר דקות אל היעד הבא - לוח זיכרון בתחנת ברלין-גדנסק. אפשרות נוספת היא לעלות על קו 36 מתחנת Muranowska ולרדת בתחנת Dw.Gdański. לוח הזיכרון שבפתח תחנת ורשה-גדנסק מנציח את הגירת היהודים מערבה. על הלוח מופיעים בין היתר דבריו של הסופר היהודי-פולני הנריק גרינברג בהקשר לעלייתה של שארית הפליטה: "כאן הם עזבו יותר ממה שהיה להם".

 

כדי להגיע לאתר הבא, עלו על קו 1 של הטראם וכעבור כחמש דקות רדו בתחנת Cm.Żydowski שממוקמת מול בית העלמין היהודי. זהו אחד מבתי הקברות היהודיים הגדולים בעולם, ומאחרוני בתי הקברות היהודים הפעילים בפולין. בין השאר קבורים כאן מנהיגים יהודיים וציוניים רבים, בהם ראשוני "חובבי ציון", הלשונאי לודוויג זמנהוף, הרב צבי יהודה ברלין (הנצי"ב), ההיסטוריון מאיר בלבן ועוד. קבורים בו גם מנהיגים ופעילים ציוניים שנספו בשואה.

 

המשיכו בהליכה של כעשר דקות מזרחה, לכיוון המקום שבו שכן מרכז תנועות הנוער הציוניות. מאז ומתמיד תנועות הנוער בפולין ראו עצמן מחויבות לתחום החינוך, לסיוע בהתארגנות המקצועית ולתמיכה ביהודים בחיי היומיום. לרוב הן נמנעו ממעורבות בעניינים פוליטיים, ולכן, בתקופת השואה, הן לקחו על עצמן תפקיד מרכזי במפעלי העזרה העצמית בגטאות ובמחנות. משהגיעו למסקנה כי יהדות אירופה נתונה להשמדה כוללת, ארגנו בין השאר גם פעולות מרד. חברי תנועות הנוער הציוניות מילאו תפקיד חשוב גם בהעפלה לארץ ישראל בשנים 1944-1934.

 

מכאן פנו ימינה (דרומה) לרחוב Aleja Jana Pawła II, ובהזדמנות הראשונה חצו את הכביש ופנו שמאלה ושוב שמאלה ברחוב Dzielna. בחצר בית מספר 7 פעל, עד 1942, בית הכנסת אוהל משה (מוריה). כאן נשא את דרשותיו הרב יצחק ניסנבאום, שהיה המטיף הראשון בגולה שדרש בעברית. כמו בתי כנסת אחרים בוורשה, חזית בית כנסת אוהל משה לא פנתה אל הרחוב, אלא אל החצר. כיום לא נותר במקום כל שריד לבית הכנסת.

 

המשיכו מזרחה ברחוב Dzielna ופנו שמאלה ברחוב Ludwika Zamenhofa. במרכז הגטו היהודי העתיק ניצבת אנדרטת רפפורט 6‏ , האנדרטה המרכזית ללוחמי מרד גטו ורשה שנוצרה בידי נתן רפפורט, בסיוע האדריכל רוזין, ונחנכה ביום השנה החמישי למרד גטו ורשה (1948). האנדרטה מורכבת משני חלקים – "שואה" ו"מרד" - הגוללים את סיפור גורלה של הקהילה היהודית בוורשה. בצדה האחר של הרחבה נחנך ב-2013 המוזיאון לתולדות יהודי פולין.

 

בצאתכם מהמוזיאון פנו שמאלה ברחוב Anielewicza. מכאן תוכלו להמשיך בהליכה דרומה ברחוב Generała Władysława Andersa עד לאתר הבא, או לחילופין - לעלות על אחד מקווי הטראם – 15, 18, 35 או 36 בתחנת Muranów ולרדת בתחנת Ratusz Arsenał. הארכיון ההיסטורי היהודי ‏שבזכותו למדו ההיסטוריונים על החיים בגטו ורשה ועל יהדות פולין ברגעיה האחרונים, וקיבל את שם הקוד "עונג שבת", הוקם ב-1939 בידי ההיסטוריון עמנואל רינגלבלום, שבאותו זמן שימש ראש המרכז לעזרה העצמית היהודית. הארכיון נחשב כאוסף החשוב ביותר של מקורות המתעדים את השואה.

 

אם אתם חפצים בהפסקה, וברצונכם לאכול במסעדה כשרה, תגלו כי המטבח המקומי בפולין מאתגר את שומרי הכשרות, כיוון שמנות בשר המבושלות בחמאה ובשמנת נפוצות מאוד במסעדות, וירקות תופסים חלק קטן בתפריט. כך, שמומלץ להימנע מאכילת מנות בשריות, ולהעדיף מוצרים צמחוניים או מנות פרווה. גם חמוצים, דגים, גבינות (שאינן מכילות ג'לטין חזיר) ופירות טריים הם אפשרות בטוחה יותר.

 

אולם, בעיר גדולה כמו ורשה ניתן למצוא מסעדות כשרות לצד מסעדות המציעות אוכל יהודי (kosher style), שאינן מצוידות בתעודות כשרות. מסעדת גליל, למשל, היא מסעדה מעוצבת הממוקמת במרחק של כעשר דקות הליכה מהנקודה שבה אתם נמצאים, ומגישה אוכל גלאט כשר בהשגחת איגוד רבנים מנצ'סטר. לאחר ששבעתם, שימו פעמכם לבית הכנסת היחיד שפעל בעיר לפני מלחמת העולם השנייה, שרד את תקופת השואה ופעיל גם כיום - בית כנסת נוז'יק. עם הקמתו, בית הכנסת נחשב לייחודי בשל חזיתו שפנתה לרחוב (בניגוד לבית הכנסת אוהל משה, שבו ביקרתם מוקדם יותר היום). כיום משמש בית הכנסת את הקהילה היהודית המקומית, שעוד נותרה בעיר.

 

המסלול מסתיים בתצפית מהמבנה הגבוה ביותר בפולין - ארמון התרבות והמדע. המבנה הוקם באמצע שנות ה-50 כמתנה ממנהיג ברית המועצות יוזף סטאלין לעם הפולני, ובעבר הבניין אף נקרא על שמו של השליט. כיום שוכנים בבניין משרדי עסקים, אולמות קולנוע, תיאטראות, מוזיאון, חנויות, אולם כנסים ועוד. ניתן לעלות לתצפית בקומה ה-30 (שימו לב כי תצפית לילית אפשרית רק בימים שישי ושבת, בשאר הימים התצפית פתוחה עד השעה 18:00).

לפרטים נוספים
  • הגבלות הקורונה
  • מגזין
  • תנאי שימוש
  • מדיניות פרטיות
  • אודות
  • צור קשר
שירותי תיירות
  • בתי מלון
  • טיסות
  • חוויות
  • ביטוח נסיעות
  • השכרת רכב
יעדים
יעדים פופולריים
    יעדים רומנטיים
      יעדים זולים

        © 2022 שיחור