כניסה
דף הביתיעדיםלונדוןמסלולים בלונדוןציוני דרך: סיור בין אתרי מורשת ציוניים

ציוני דרך: סיור בין אתרי מורשת ציוניים

לונדון, בריטניה
1

מקום משכנו של הקונגרס הציוני העולמי הרביעי

אתרי דת והיסטוריה
אולם ה-Great Assembly Hall שבו התקיים הקונגרס השתייך לארגון צדקה נוצרי שסייע לעניי ה"איסט-אנד", ואשר השכיר את האולם לאירועים שונים. בין ה-13 וה-16 באוקטובר 1900 נערך במקום הקונגרס הציוני הרביעי. הבחירה בלונדון (לאחר שלושה קונגרסים שנערכו בבאזל) נועדה לשנע לפעולה הן את יהדות בריטניה (שהאליטה שלה היתה ספקנית לגבי הציונות) והן את המשטר הבריטי - לתמיכה בציונות. האולם המקורי נהרס בזמן מלחמת העולם השנייה. ארגון הצדקה מתמקד כיום במתקני גמילה למכורים לסמים או לאלכוהול, והבניין, לפיכך, אינו נגיש לציבור הרחב.
מקום משכנו של הקונגרס הציוני העולמי הרביעי
2

בית הכנסת בווייס מארקס

אתרי דת והיסטוריה
בית הכנסת בווייס מארקס הוא העתיק ביותר בבריטניה, אך עדיין פעיל כיום. בית הכנסת הספרדי נבנה בשנת 1701 וממוקם במבנה צנוע במזרח הסיטי של לונדון. פנים בית הכנסת מפואר לעומת מראהו החיצוני, וניתן לראות בו השפעות מבית הכנסת הפורטוגזי באמסטרדם. גג הבניין הוא תרומה ששלחה מלכת בריטניה, אן, שפרסה את חסותה על המקום. הפריט הבולט בבית הכנסת הוא ארון הקודש הדו-קומתי הממוקם באזור המזרחי ועליו לוחות הברית, שבע המנורות התלויות מהתקרה מסמלות את ימות השבוע כשהגדולה שבהן מסמלת את השבת. 12 העמודים התומכים את עזרת הנשים מסמלים את 12 השבטים ועשרת הפמוטים מסמלים את עשרת הדיברות. שלושה מושבים בקדמת בית הכנסת שמורים לאישים בכירים. כיום משמש בית הכנסת גם כאתר תיירותי היסטורי והוא כולל מסעדה כשרה. מומלץ לברר באתר את מועד הסיורים במקום.
בית הכנסת בווייס מארקס
3

קתדרלת סנט פול

אתרי חובה ⋅ אתרי דת והיסטוריה
קתדרלת סנט פול (St. Paul's Cathedral) היא מקום מושבו של הבישוף של לונדון. היא הגדולה, המרשימה והמפורסמת בכנסיות שבעיר. הקתדרלה נבנתה בשנים 1710-1675 לאחר שהשריפה הגדולה כילתה את קודמתה. זו הקתדרלה הרביעית שהוקמה במקום: הקתדרלה הראשונה שכנה כאן כבר בשנת 604 והיתה מוקדשת לשליחו של ישו, פאולוס הקדוש (סיינט פול). הגרסה הראשונה של הקתדרלה היתה מעץ, ולאחר שנשרפה במאה ה-11 בנו תחתיה הנורמנים קתדרלה שנייה, מאבן. ב-1315 נוספו לגרסתה השלישית, הגותית, מגדל וצריח בגובה 149 מטר - הגבוה ביותר מבין הצריחים שנבנו אי פעם לקתדרלה - אך גובהו היה לו לרועץ וב-1561 הוא נשרף כליל ממכת ברק. 100 שנים מאוחר יותר אחזו הלהבות של "השריפה הגדולה" בקתדרלה כולה, ועל גל החורבות תכנן האדריכל כריסטופר רן את קתדרלת הענק בגרסתה הנוכחית, כדי שזו תהווה סמל לבירת הממלכה. בזמן הפצצות האוויר הגרמניות בחורף 1940 הוצמדה למבנה חוליית כבאים, וכך ניצלה הקתדרלה מהרס. תמונת הכיפה המיתמרת מעל לענני האש והעשן של הבליץ הפכה סמל לגבורתם של תושבי העיר. לפני שנכנסים לתוך החלל האדיר של הקתדרלה, מומלץ לשים לב לחזית המערבית: במגדל הפעמונים הימני מבין השניים קבועים שעון ופעמון ענקיים במשקל 17 טונות. צלצול הפעמון מהדהד מדי יום ב-13:00. בקריפטה (חדר אבן המשמש לרוב כחלל קבורה) שבקתדרלה קבורים רבים מעמודי התווך של התרבות הבריטית, ובהם האדריכל כריסטופר רן, הציירים ויליאם טרנר וויליאם בלייק, האדמירל נלסון והאחות הרחמנייה פלורנס נייטינגייל. גרם מדרגות מוביל מקומת הכניסה אל גלריית הלחישות (The Whispering Gallery), שנמצאת בצד הדרומי של הכיפה. טיפוס של 259 מדרגות מוביל לגלריה, המקיפה את חלקה הפנימי של הכיפה. שמה של הגלריה ניתן לה בשל האקוסטיקה שלה, המאפשרת לשמוע כל לחישה שנאמרת בה בצדה השני. מהגלריה ניתן לבחון מקרוב את ציורי הקיר המרשימים שעל הכיפה, המתארים את חיי שליחו של ישו, פאולוס הקדוש. עלייה של 119 מדרגות נוספות מובילה לגלריית האבן (Stone Gallery) המקיפה את הכיפה. מעליה נמצאת הגלריה המוזהבת (The Golden Gallery), הקטנה מכולן, שמקיפה את הכיפה בנקודה הגבוהה ביותר. אמנם כדי להגיע אליה יש לטפס עוד 152 מדרגות, אבל הנוף הפנורמי המרהיב שנשקף ממנה מצדיק את המאמץ. רגע לפני שמבקרים, מומלץ להתעדכן באתר הרשמי בשעות הסיורים בקתדרלה, כיוון שאלו עשויים להשתנות.
קתדרלת סנט פול
4

קובנט גארדן

אתרי חובה ⋅ אחר
אם זו הפעם הראשונה שלכם בלונדון ואתם מחפשים לחקור כמה מהשכונות המפורסמות ביותר של העיר, אז קובנט גארדן (Covent Garden) נמצא שם בקלות כאחת הטובות ביותר. קובנט גארדן, על שלל דוכניו הצבעוניים והכיכר שלידו, שהיתה הכיכר הראשונה שנבנתה בעיר, הוא אחד האתרים המקסימים ביותר בלונדון. הוא מושך אליו המון תיירים ותושבים ויש לא מעט סיבות לכך. טיול ללונדון לא יהיה שלם בלי שיטוט באפל מרקט ( שוק התפוחים - Apple Market) או ארוחה טובה באחת מהמסעדות השוות ומגוונות. במבנה השוק המרכזי תמצאו חנויות ייחודיות ובוטיקים, ובדוכנים שבחוץ פועל שוק אמנות. אגב, השוק כיכב כזירת המפגש של פרופסור היגינס, איש החברה הגבוהה חבר כנסיית קובנט גארדן, עם מוכרת הפרחים אלייזה דוליטל במחזה פיגמליון של המחזאי ג'ורג' ברנרד שו, שעובד למחזמר ולסרט המצליח "גבירתי הנאווה". במקום שוכנים גם בית האופרה המלכותי (Royal Opera House) ומוזיאון התחבורה (London Transport Museum) של לונדון. שימו לב, כיכר קובנט גארדן ובניין השוק פתוחים תמיד, אבל החנויות פועלות בדרך כלל בין השעות 10:00-20:00 בימים שני עד שבת וביום ראשון בסביבות 11:00 עד 18:00. שוק התפוחים פתוח מדי יום מ-10:00 עד 18:00 ושוק העמודים המזרחי פתוח מ-10:30 עד 19:00.
קובנט גארדן
5

כיכר טרפלגר

אתרי דת והיסטוריה
הכיכר, שתוכננה במקור על ידי האדריכל ג'ון נאש, נבנתה בשנים 1840-1820 בשטח שבו שכנו לפני כן אורוות המלך והפכה למוקד מפורסם של תיירות חוץ ושל אירועים מבית. מדי שנה בתקופת חג המולד מוצב בכיכר הפופולרית עץ אשוח ענק ומקושט והזמירות הבוקעות מפיות הנאספים מתחתיו משלימות את האווירה החגיגית. גם בשאר ימות השנה מארחת הכיכר פסטיבלים וחגיגות למיניהן, בעיקר בסופי השבוע. הכיכר קרויה על שם הניצחון הימי שהשיג האדמירל נלסון על הצי של נפוליאון ב-1805: הניצחון בקרב טרפלגר, שנערך ממערב לכף טרפלגר בדרום-מערב ספרד, סיכל את תוכניתו של נפוליאון בונפרטה לפלוש לבריטניה דרך הים. לקראת סופו של הקרב נפצע האדמירל נלסון אנושות ולבסוף מת מפצעיו. פסל אבן עצום של דמותו מתנוסס במרומי עמוד גרניט שהוצב בכיכר ב-1843 ונושא את שמו - עמוד נלסון. את הכיכר חובקים כמה מבנים חשובים. במערבה בית קנדה (Canada House) ומולו, במזרח, בית דרום אפריקה (South Africa House). מצפון לבית דרום אפריקה ניצבת אחת החביבות שבכנסיות לונדון - כנסיית סנט מרטין אין דה פילדס (St. Martin in the Fields).
כיכר טרפלגר
6

ארמון וייטהול

אתרי דת והיסטוריה
ארמון ווייטהול היה במקור בית שהארכיבישוף מיורק קנה ב-1240 והפך למעון הרשמי שבו התגוררו יורשיו במשך 300 שנה. כשעלה הקרדינל וולסי על כס הבישופות הוא שיפץ את המבנה בהדר אופייני, ועורר את קנאתו של המלך הנרי השמיני שהתגורר אז בארמון ווסטמינסטר. נפילתו של וולסי סיפקה להנרי השמיני הזדמנות מצוינת להשתלט על הארמון ולשנות את שמו לווייטהול, תוך הפיכת השטחים הגובלים בו לזירת שעשועים וקרבות תרנגולים. במאות ה-16 וה-17 שימש הארמון מקום מגוריהם המפואר של מלכי אנגליה, ובימי המלכה אליזבת הראשונה החלו להעלות בו מחזות פרי יוצרי התקופה. אחד מהיוצרים, האדריכל איניגו ג'ונס, גם תכנן מחדש את המבנה והאדיר את ממדיו, אך הארמון נהרס בשריפה שפרצה בו ב-1698 ולא שוקם שוב. החצר עברה לארמון סנט ג'יימס, ואת פמליית המלך החליפו במקום פקידי המנגנון הממשלתי. חצר הארמון משמשת כרחבת המצעדים של משמר הסוסים (Horse Guards Parade). השומרים שייכים למשמר המלכותי של המלכה. מידי יום בשעה 11:00 נערך כאן טקס חילופי משמרות (מרשים ופופולרי פחות מזה של ארמון בקינגהם). שלוש או ארבע פעמים בחודש יוני נערך כאן בשעות הערב מצעד חגיגי לצלילי מוזיקת לכת שנקרא Beating Retreat. באחת השבתות של חודש יוני נערך טקס נוסף, Trooping the Colour, לכבוד יום הולדתה הרשמי של המלכה (אפשר לברר את מועדם המדויק של הטקסים ולהזמין כרטיסים בתשלום באתר www.trooping-the-colour.co.uk, רצוי לעשות זאת זמן רב מראש).
ארמון וייטהול
7

Banqueting House

אתרי דת והיסטוריה
ארמון Banqueting House בווייטהול הינו השריד הארכיטקטוני הבולט ביותר ששרד את השריפה הגדולה בשנת 1698 שכילתה את המבנה הראשי בווייטהול. הבניין בנוי בסגנון הארכיטקטוני האנגלי הניאו-קלאסי הייחודי שהיה מקובל בתקופת בית טיודור וראשית בית סטיוארט ושימש במקור כבית תענוגות ובידור בלבד, הנפרד מהבית הראשי. במקור היה זה רכושו של הארכיבישופ של יורק ושימש כבית התענוגות של המלך צ'ארלס הראשון וגם אתר הוצאתו להורג. לאחר השריפה שימש כקפלה ומאוחר יותר כמוזיאון. במהלך הביקור מומלץ לצפות בתקרה המצויירת של האמן פיטר רובנס וב-Undercroft בו נהג לסעוד צ'ארלס הראשון.
Banqueting House
8

אנדרטת וינגייט

אתרי דת והיסטוריה
בפארק שעל גדות התמזה מונצחים אנשי צבא בריטיים וכן המדינות שסייעו לבריטניה בשתי מלחמות העולם. אורד וינגייט הפך ל"ציוני נלהב", לדבריו, במהלך שירותו בארץ ישראל. וינגייט, שידוע בישראל בעיקר בשל אימונן של "פלוגות הלילה" והגיית הלוחמה הזעירה, מונצח באנדרטה לזכר כוחות הצ'ינגיטים, גם הן מבוססים לוחמה-זעירה, שעליהם פיקד במהלך הקרבות בבורמה בזמן מלחמת העולם השנייה.
אנדרטת וינגייט
9

משרד החוץ הבריטי

אתרי דת והיסטוריה
משרד החוץ הבריטי היה אחראי גם למנדט בפלסטינה. ארתור ג'יימס בלפור שימש כשר החוץ ("מזכיר המדינה לענייני חוץ") בשנים 1916 ו-1919 ובמסגרת זו שלח את האיגרת המפורסמת לוולטר רוטשילד, "הצהרת בלפור". הבניין נגיש לציבור רק בימים פתוחים המוכרזים מראש.
משרד החוץ הבריטי
10

מוזיאון צ'רצ'יל וחדרי המלחמה של הקבינט

מוזיאונים וגלריות
מוזיאון צ'רצ'יל הינו אחד המוזיאונים השייכים למוזיאון המלחמה האימפריאלי, הוא ממוקם במפקדה התת-קרקעית הסודית ממנה נוהלה מלחמת העולם השנייה. חדרי המלחמה נשמרו ממש כפי שנראו בשנות ה-40 של המאה הקודמת וכוללים מפות ורישומים אסטרטגים. חדר השינה של צ'רצ'יל, חדר הישיבות ואפילו מרכזת הטלפונים הטרנס-אטלנטיים שהתחברה ישירות לבית הלבן משקפים היטב את האירועים ההיסטוריים שהתרחשו כאן. מבקרי המוזיאון מצוידים בערכת הדרכה והסברה קולית אישית בשפות שונות לרבות עברית, אשר מלווה אותם דרך הסיור ב-30 חדרי המוזיאון. דגש מיוחד ניתן לאישיותו המיוחדת של וינסטון צ'רצ'יל ופועלו למען בריטניה, אירופה והעולם כולו. שימו לב: תעריפי הכניסה משתנים ב-1 לינואר כל שנה. ניתן להתעדכן באתר האינטרנט.
מוזיאון צ'רצ'יל וחדרי המלחמה של הקבינט
11

סנט ג'יימס פארק

פארקים
הפארק העתיק ביותר בלונדון ןאחת מפינות החמד של העיר. הפארק גובל בשלושה ארמונות - בארמון בקינגהם מצידו האחד ובארמון סנט ג'יימס מצידו השני ובבית הפרלמנט מצידו השלישי. בפארק אגם שבו שני איים - האי המערבי ואי הברווזים. אי הברווזים כשמו כן הוא - משמש אכסניה למיני הברווזים , הברבורים ועופות המים האחרים ששוכנים בפארק. ניתן לצפות בהאכלת השקנאים יום - יום בשעה 15:00-14:30. באביב ניתן להנות מהפריחה הסוערת ובקיץ להנות מצלילי התזמורת המופיעה לעיתים בשעות הצהריים ואם חשקה נפשכם להשתזף בשמש הלונדונית תוכלו לשכור כסא נוח.
סנט ג'יימס פארק
12

ארמון בקינגהם

אתרי דת והיסטוריה
ארמון בקינגהם - מקום מגוריה של משפחת המלוכה הבריטית ואחד מארמונות המלוכה הפעילים האחרונים שנותרו בעולם. דגל המלכות המתנוסס בראש התורן בעת שהמלכה שוהה במעונה, המשמש גם כמשרדה וכן כמפקדה המנהלתית הראשית של מוסד המלוכה. ג'ון שפילד הדוכס מבקינגהם, בנה את הארמון בשנת 1703 בעת חיזוריו אחרי המלכה אן, וב-1761 קנה אותו המלך ג'ורג' השלישי ומאז הוא משמש את בית המלוכה. בשנת 1826, בהוראת המלך ג'ורג' הרביעי, הפך אותו האדריכל המפורסם ג'ון נאש לארמון המלוכה. המלכה ויקטוריה התגוררה ופעלה בו החל משנת 1837 ומאז הפך למעון הרשמי של משפחת המלוכה. בארמון 775 חדרים, 1514 דלתות ו-760 חלונות המנוקים כולם מידי 6 שבועות לכבוד למעלה מ-50,000 מוזמנם המתארחים בארמון מידי שנה. הארמון פתוח בחלקו למבקרים בחודשי הקיץ בלבד. בסיורכם בארמון ניתן לראות את חדרי האירוח ואת הגנים הנפלאים וגם לבקר בגלריית המלכה שבה תערוכות מתחלפות מאוספי בית המלוכה ובאורוות המלכותיות בהן מוצגות הכרכרות המלכותיות. שימו לב, שעות הביקור ומחירי הביקור משתנים מעת לעת ומומלץ לבדוק ולהתעדכן באתר האינטרנט של הארמון. מומלץ להזמין כרטיסים מראש.
ארמון בקינגהם

אודות המסלול

האליטה של יהודי בריטניה גילתה ספקנות כלפי המפעל הציוני בראשית דרכו וראתה בו לכל היותר פתרון ליהודים עניים ממזרח אירופה שביקשו להגר לממלכה. ואולם, הדמוקרטיה הבריטית אפשרה חופש פעולה לראשי התנועה הציונית יותר מכל מדינה אחרת בראשית המאה ה-20.

 

מעבר לזאת, היו אלה המצליחים ביותר מבין ראשי יהודי בריטניה - משפחות אצולה (רוטשילד, מלצ'ט וזיו) - שתרמו ממרצם לקדם את התנועה הציונית מול הממשלה הבריטית ולהוביל למחויבות הבריטית שהתבטאה ב"הצהרת בלפור". בלחצם הכריז הלורד בלפור, שהתמנה לשר החוץ של בריטניה באמצע מלחמת העולם הראשונה, כי הוא תומך בהקמת בית לאומי לעם היהודי בארץ ישראל. הכרזתו מנובמבר 1917, הידועה כ"הצהרת בלפור", הובילה להקמת השלטון המנדטורי הבריטי בארץ ישראל ולהחלטה שבאה 30 שנה מאוחר יותר על הקמת מדינת ישראל. עוד בלטה גם המסירות של מספר בריטים לא-יהודים לציונות ובכללם אורד וינגייט וזאת בניגוד למדינות רבות באירופה.

 

במפקד האוכלוסין שנערך באנגליה בראשית המאה ה-21 מנתה הקהילה היהודית בלונדון רבתי כ-200 אלף נפש. הקהילה מתרכזת ברובה ברובע ברנט, בשכונת גולדרס גרין ובסטמפורד היל, וענייניה מיוצגים על ידי ארגון גג בשם "The Jewish Board of Deputies".

 

לונדון שופעת באתרים בעלי משמעות מיוחדת למפעל הציוני, ולכן המסלול שלפניכם הוא הראשון מבין שני מסלולים העוברים באתרי המורשת הציוניים המשמעותיים בעיר.

 

התחילו את היום במקום בו התקיים הקונגרס הציוני העולמי הרביעי. לאחר ששלושת הקונגרסים הראשונים התקיימו בבזל שבשווייץ, החליט בנימין זאב הרצל לשנות את מיקומו של הקונגרס הבא, במטרה לגייס את אהדת הקהל ואת המנהיגים בבריטניה ולהשיג אישור להתיישבות היהודים בחבלי ארץ הנתונים בחסותה של בריטניה (באותו שלב דובר על התיישבות במקומות כמו קפריסין וחצי האי סיני). אולם, מאמצים אלו לא נשאו פרי, וכשנה לאחר כינוס הקונגרס הרצל הלך לעולמו, מה שגרם לזעזוע עמוק בתנועה הציונית.

 

רק שנים מאוחר יותר הצליח חיים וייצמן, שפעל בבריטניה בתקופת מלחמת העולם הראשונה, לשכנע את הממשלה הבריטית לתמוך ברעיון הציוני של יישוב ארץ ישראל. זמן קצר לאחר מכן (‎2 בנובמבר ‎1917) פורסמה הצהרת בלפור שתמכה בהקמת בית לאומי לעם היהודי בארץ ישראל. אולם הקונגרס המקורי נהרס בזמן מלחמת העולם השנייה, ואילו כיום הבניין אינו נגיש לציבור הרחב.

 

כעת שימו פעמיכם לבית הכנסת העתיק ביותר בממלכה הבריטית - בית הכנסת בווייס מארקס. מומלץ לעלות על קו האוטובוס 25 לכיוון Mayfair, לרדת בתחנת St Katharine Cree וממנה להמשיך בהליכה של כדקה עד למקום (כעשר דקות נסיעה לערך). בית הכנסת הספרדי, שנבנה ב-1701, פעיל עד עצם היום הזה. למרות חיצוניותו הצנועה, פנים בית הכנסת מפואר ומזכיר בעיצובו את בית הכנסת הפורטוגזי באמסטרדם. כיום משמש בית הכנסת גם כאתר תיירותי היסטורי והוא כולל מסעדה כשרה מצוינת - Bevis Marks The Restaurant . מומלץ לברר באתר את מועד הסיורים בבית הכנסת.

 

מכאן תוכלו להמשיך בהליכה של כ-20 דקות לכיוון היעד הבא - קתדרלת סנט פול - או לחילופין לעלות על קו האוטובוס 100 לכיוון Newington, שמגיע עד למרגלות הקתדרלה (נסיעה של כרבע שעה). הקתדרלה הינה מקום מושבו של הבישוף של לונדון והיא הגדולה, המרשימה והמפורסמת שבכנסיות הסיטי. זו, למעשה, הקתדרלה הרביעית שהוקמה במקום: הקתדרלה הראשונה שכנה כאן כבר בשנת 604 והיתה מוקדשת לשליחו של ישו, פאולוס הקדוש (סנט פול). משנשרפה במאה ה-11 נבנתה תחתיה קתדרלה שנייה, מאבן.

 

ב-1315 נוספו לגרסתה השלישית, הגותית, מגדל וצריח בגובה 149 מ' - הגבוה ביותר מבין הצריחים שנבנו אי פעם לקתדרלה - אך גובהו היה לו לרועץ וב-1561 נשרף כליל ממכת ברק. מאה שנים מאוחר יותר אחזו הלהבות של "השריפה הגדולה" בקתדרלה, ועל גל החורבות תכנן האדריכל כריסטופר רן את קתדרלת הענק בגרסתה הנוכחית, כדי שזו תהווה סמל לבירת הממלכה. שימו לב כי הקתדרלה עמוסה יותר בשעות הצהריים ובסופי השבוע.

 

הליכה של כ-20 דקות מערבה תוביל אתכם לשוק קובנט גרדן, אחד השווקים הגדולים והחשובים של לונדון. אם ברצונכם להקל על רגליכם, תוכלו להתנייד באמצעות האוטובוס - ולעלות על קו 172 לכיוון Oak Park, עד לתחנת Aldwych Somerset House. ממנה המשיכו ברחוב ופנו ימינה לרחוב Southampton. בסוף הרחוב תבחינו בשוק. בימיו הראשונים שימש השוק כמרכז הכלכלה והמסחר של האזור. כיום, לעומת זאת, הוא בעל אופי יוקרתי יותר, וניתן למצוא בו פריטי לבוש, יצירות אמנות ועוד. חלק מהשוק מקורה וחלקו תחת כיפת השמיים. לעתים קרובות תפגשו כאן גם אמני רחוב ולהטוטנים, ששמחים לבדר את הקהל ללא תשלום. בימי שני מתקיים בשוק יריד עתיקות. אם ברצונכם לרכוש ציוד ספורט וטיולים - בסביבה זו תוכלו למצוא מגוון חנויות ראויות.

 

כעת המשיכו ברחוב Strand לכיכר המרכזית בלונדון - כיכר טרפלגר – שמנציחה את ניצחון הבריטים בקרב טרפלגר. כיום הכיכר היא מוקד לאירועים רבים, המתקיימים בה לאורך כל השנה, ובעיקר בסופי שבוע. בתקופת חג המולד, למשל, מוצב בה עץ אשוח ענק ומקושט והאווירה חגיגית במיוחד. במרכז הכיכר תוכלו להבחין בפסל אבן עצום ממדים בדמותו של האדמירל נלסון, שסיכל את תוכניתו של נפוליאון לפלוש לבריטניה דרך הים. את הכיכר חובקים כמה מבנים חשובים. במערבה בית קנדה (Canada House) ומולו, במזרח, בית דרום אפריקה (South Africa House). מצפון לבית דרום אפריקה ניצבת אחת החביבות שבכנסיות לונדון -

 

כנסיית סנט מרטין אין דה פילדס (St. Martin in the Fields). בדרככם אל הנקודה הבאה במסלול - אנדרטת וינגייט - תחלפו על פני שתי נקודות עניין נוספות ברחוב Whitehall: ארמון וייטהול, שברחבה שלו נערך מדי יום בשעה 11:00 טקס חילופי המשמר המלכותי (פחות פופולרי מזה המתקיים בארמון בקינגהאם, אך עדיין מרשים למדי); ובית הסעודות (Banqueting House), שהינו השריד היחיד למעשה מארמון וייטהול.

 

המשיכו ברחוב עד שתגיעו לאנדרטה לזכרו של צ'ארלס אורד וינגייט (אנדרטת וינגייט). וינגייט, שזכה לכינוי "הידיד" בשל תמיכתו ביישוב היהודי בארץ ישראל, היה קפטן בצבא הבריטי ששירת במשך כשלוש שנים בארץ ישראל. במהלך שירותו ייסד את "פלוגות הלילה" במטרה למנוע התקפות על היישוב היהודי, ותמך בכל הזדמנות במפעל הציוני.

 

כעת חזרו על עקבותיכם, לרחוב Whitehall, ופנו בו שמאלה ומיד ימינה. הגעתם למשרד החוץ הבריטי, שבתקופת המנדט בארץ ישראל, לאחר מלחמת העולם הראשונה, קבע בין השאר את דמותו של המשטר במדינה המתהווה. ב-1923 חבר הלאומים העניק לבריטניה את המנדט הרשמי על ארץ ישראל, וחייב את הבריטים לסייע לפיתוחו של הבית הלאומי היהודי.

 

תקופת המנדט הבריטי היתה תקופה של מאבק צבאי ופוליטי בין היהודים לפלסטינים, כשמטרתה העיקרית של התנועה הציונית היתה הקמתה בארץ של חברה יהודית עצמאית. הממשל הבריטי התקשה ליצור שיתוף פעולה בין הצדדים ולרוב מצא עצמו בין הפטיש לסדן. ב-1947 הודתה בריטניה כי אין באפשרותה להמשיך ולקיים את המנדט והעבירה את הטיפול בארץ ישראל לידי האו"ם, ואכן, ב-15 במאי 1948 המנדט הבריטי בארץ הסתיים, ודוד בן גוריון הכריז על הקמתה של מדינת ישראל. בניין משרד החוץ נגיש לציבור רק בימים פתוחים המוכרזים מראש.

 

המשיכו בהליכה רחוב Whitehall, ופנו ימינה ברחוב Great George. בדרך תחלפו על פני מוזיאון צ'רצ'יל וחדרי המלחמה של הקבינט, הממוקם במפקדה התת-קרקעית הסודית שממנה נוהלה מלחמת העולם השנייה. המשיכו לצעוד לאורך סנט ג'יימס פארק, כשהפארק לימינכם. פארק זה הוא העתיק ביותר בלונדון ואחת מפינות החמד של העיר. הפארק גובל בשלושה ארמונות - ארמון בקינגהם מצדו האחד, ארמון סנט ג'יימס מצדו השני ובית הפרלמנט מצדו השלישי.

 

המשיכו לאורך הפארק עד הפנייה ימינה לכיוון ארמון בקינגהם - מקום מגוריה של משפחת המלוכה הבריטית ואחד מארמונות המלוכה הפעילים הבודדים בעולם. המלכה ויקטוריה התגוררה ופעלה בו משנת 1837 ומאז הפך הארמון למעון הרשמי של משפחת המלוכה. הארמון פתוח בחלקו למבקרים בחודשי הקיץ בלבד. בסיורכם בארמון ניתן לראות את חדרי האירוח ואת הגנים הנפלאים וגם לבקר בגלריית המלכה שבה תערוכות מתחלפות מאוספי בית המלוכה ובאורוות המלכותיות בהן מוצגות הכרכרות המלכותיות. 

 

לסיום המסלול אתם מוזמנים לסעוד באחת מהמסעדות המצוינות באזור. שומרי כשרוּת לא יתקשו במיוחד למצוא מסעדות כשרוֹת בלונדון, רובן מרוכזות במעוזי הקהילה היהודית - גולדרס גרין (Golders Green) והנדון (Hendon). באזורים אלה שוכנות גם כמה מכולות כשרות. מסעדות כשרות נוספות נמצאות במרכז לונדון, באדג'וור (Edgware) ובפרברים אחרים.

לפרטים נוספים
  • הגבלות הקורונה
  • מגזין
  • תנאי שימוש
  • מדיניות פרטיות
  • אודות
  • צור קשר
שירותי תיירות
  • בתי מלון
  • טיסות
  • חוויות
  • ביטוח נסיעות
  • השכרת רכב
יעדים
יעדים פופולריים
    יעדים רומנטיים
      יעדים זולים

        © 2022 שיחור