כניסה
דף הביתיעדיםניו יורקמסלולים בניו יורקטיול בשדרה החמישית

טיול בשדרה החמישית

ניו יורק, ארצות הברית
1

אמפייר סטייט בילדינג

אתרי חובה ⋅ אחר
בלב ניו יורק, במידטאון מנהטן, בפינת רחוב 34 והשדרה החמישית, שוכן בניין האמפייר סטייט. המקום, שקרוי על שם העיר עצמה, נחשב על ידי רבים למבנה הארכיטקטורה האהוב באמריקה. המבנה, שכיום מכיל בעיקר משרדים, ומתנשא לגובה של 102 קומות, ויחד עם האנטנה האייקונית שלו, הוא מגיע לגובה כולל של 443 מטרים. בקומות העליונות של הבניין יש מספר רב של נקודות תצפית מרהיבות, שמאפשרות למליוני התיירים שמגיעים אליו בכל שנה לראות את הנוף הניו יורקי למרחקים. למעשה, ביום טוב אפשר לראות שש מדינות מהתצפית: ניו יורק, ניו ג'רזי, פנסילבניה, קונטיקט,מסצ'וסטס ודאלוור. את הנוף עוצר הנשימה תוכלו לראות משתי תצפיות מרכזיות. הראשונה, נמצאת בקומה ה-86 וידועה ביותה באוויר הפתוח. היא תספק לכם נוף של 360 מעלות אל העולם לרגליכם, לסנטרל פארק ולפסל החירות. התצפית השניה, שוכנת גבוה עוד יותר, בקומה ה102 של הבניין. תצפית זו מכוסה כולה בחלונות מהרצפה לתקרה, על מנת שהמבקרים בה יזכו ליהנות מהנוף למרחקים. הבניין נועד להיות הראשון בהיסטוריה שגובהו יותר מ100 קומות. הבניין, בסגנון הארט דקו, תוכנן על ידי הארכיטקט וויליאם לאמב ונחנך בשנת 1931. הבניין האייקוני כיכב באין ספור סרטים, מקומדיות רומנטיות ("נדודי שינה בסיאטל"), לדרמות סוחטות דמעות (An Affair to Remember) ולאקשן ("קינג קונג"), והפך במהרה לאתר תיירות מהחשובים באמריקה. כבר בשנת 1976 ציינו במצפה שלו את המבקר החמישים מיליון. כיום, מבקרים במקום מדי שנה 4 מיליון מבקרים. משנת 1978 ועד ימינו, מדי שנה, מארח הבניין מירוץ, . בו המשתתפים מטפסים יותר מ-1500 מדרגות אל הפסגה. אם ברצונכם להשתתף גם, יש צורך ברישום מוקדם ומומלץ להתכונן למשימה מראש. השיא, אגב, הוא 9 וחצי דקות. על מנת לבקר בתצפיות ולהנות מהנוף המרשים יש להזמין כרטיס מראש ולהגיע בדיוק בזמן. בניין האמפייר סטייט מציע כמובן גם סיורים במגוון מחירים אשר מכילים שלל אפשרויות, החל בסיור מודרך וכלה בסיור VIP בבניין עם מלווה אישי ושמפנייה. לרומנטיקנים, ניתן אפילו להזמין חבילת הצעת נישואין (מומלץ לוודא זמינות ומחיר באתר). לשמחת מאות ואלפי התיירים שמגיעים בכל יום, בניין האמפייר סטייט פתוח 365 ימים בשנה, שלג או שרב ופתוח רוב שעות היום. אבל, השעות משתנות ולכן חשוב מאוד לוודא את שעות הפתיחה ליום שבו תרצו לבקר. מומלץ להוריד במקום את מדריך הסיור הקולי שלהם בעזרת האינטרנט שמספק הבניין. לנוחות המבקרים עומדות מספר מסעדות, בתי קפה וחנות מבקרים בה תוכלו למצוא כל מזכרת שרק תרצו מהבניין והעיר.
אמפייר סטייט בילדינג
2

הספרייה הציבורית של העיר ניו יורק

אחר
הספרייה המפורסמת תוכננה בידי האדריכלים קאררה והייסטינגנס ועליה שומרים אריות האבן של הפסל אדוארד פוטר. הספרייה נבנתה ב-1911, ועלות בנייתה הסתכמה בתשעה מיליון דולר. ספריית הבניין היא אחת מחמשת ספריות העיון הגדולות בעולם. בעבר שימש השטח בית קברות לעניים, ומאוחר יותר היה בו מאגר מים ומעליו טיילת. המבוא הראשי - אולם אסטור הול (Astor Hall) היפהפה, עשוי שיש לבן וקרוי על שמו של ג'ון ג'ייקוב אסטור. אסטור היה סוחר פרוות, נדל"ן ואופיום שהפך למולטי-מיליונר האמריקאי הראשון. באולם תמצאו לשכת מודיעין, חנות ספרים ומוצגים מוזיאוניים. ביום שמש הצטרפו ליושבים על מדרגות הבניין לארוחת צהריים. ייתכן שתזכו ליהנות מקונצרט ללא תשלום של נגני רחוב. בבעלות הספרייה לא מעט אוצרות אמנות, ספרים נדירים ועוד ממורביליה ספרותית מעניינת, פריטים נבחרים מכל אלה מוצגים בתערוכות נושאיות מתחלפות בגלריה שבקומת הכניסה. זוהי דרך נפלאה לחוות מעט תרבות (במיוחד לאוהבי המילה הכתובה שוודאי ישמחו לשזוף את עיניהם במשקפים של ג'ק קרואק, בפנקס של ג'ון לנון, בשירבוטים של ג'ורג' וושינגטון ועוד ועוד) בחינם ובניחותא. סיורים ללא תשלום מתקיימים בימים ב'-שבת בשעות 14:00-11:00, וביום א' בשעה 14:00.
הספרייה הציבורית של העיר ניו יורק
3

בריאנט פארק

פארקים
הפארק נמצא מאחורי הספרייה הציבורית ונקרא על שם העיתונאי והעורך ויליאם קאלן בריאנט, זוהי פינת חמד במרכז האורבני של העיר. בימי הקיץ תוכלו להאזין במקום לקונצרטים ללא תשלום או לצפות בסרטים המוקרנים על גבי מסכי ענק. כאן התקיים היריד העולמי הראשון באמריקה, שבו הוצג ארמון הבדולח (1854-1853). לאחר שהארמון, חסין האש כביכול, עלה באש ב-1858, שימש המקום שטח אימונים במלחמת האזרחים. זהו מקום נחמד לעצור בו ולשתות קפה על אחד מהכיסאות הפזורים בפארק. כיום נערכות כאן פעילויות שונות כמו שיעורי יוגה חינם, החלקה על הקרח, פסטיבל אופנה ועוד דברים נחמדים לכל המשפחה. שעות הפעילות משתנות מידי חודש, מומלץ להתעדכן באתר האינטרנט.
בריאנט פארק
4

בניין פרד פרנץ'

אתרי דת והיסטוריה
מגדל בסגנון אר-דקו שנבנה בשנת 1927. שימו לב לכניסה המקושתת המצופה זהב טהור ולפסלי הסוסים עטורי הכנפיים הקבועים מעל החלונות בקומת הקרקע.
בניין פרד פרנץ'
5

רוקפלר סנטר

אתרי חובה ⋅ אחר
מרכז רוקפלר משתרע על שטח גדול - מרחוב 48 ועד רחוב 52 ובין השדרה החמישית לשדרה השישית. מוקדי משיכה במקום הם בניין GE (שנקרא בעבר RCA) - הבניין המרכזי במתחם, הכיכר ובה שורות של דגלי אומות העולם (בחורף היא הופכת למגרש החלקה על הקרח), אולם "רדיו סיטי" המשמש להופעות מוזיקה, פסלים ציבוריים מפורסמים כמו פסל אטלס, חנויות יוקרה ומסעדות. את המתחם הקים ג'ון די, רוקפלר, שרצה להקים כאן מרכז תרבות ובית אופרה, אבל נאלץ לוותר עקב המשבר הכלכלי של 1929. יותר מ-50 אלף פועלים עמלו על הקמתו של המתחם המרשים, ובבנייה הושקע סכום אסטרונומי של 250 מיליון דולר. הפתיחה הרשמית הוכרזה במאי 1939. ביום יפה כדאי לקנות קפה (ומאפה, בעיקר מאפה כי הקפה די בינוני) בדין אנד דלוקה או במאפיית מגנוליה הסמוכה, לשבת על אחד הספסלים ולהשקיף על אלפי העוברים והשווים. אם הגעתם עם ילדים קחו אותם לביקור בחנות הלגו הענקית שבמתחם, ובדצמבר תוכלו להתרשם מעץ חג המולד הענק שמוצב כאן (והדלקתו מלווה בטקס רב רושם כל שנה). ברוקפלר סנטר תוכלו ליהנות גם מביקור בקומת התצפית (Top of The Rock - Observation Deck) הממוקמת בגובה של 260 מטר. הנוף הנשקף מלמעלה אומנם אינו מרשים כמו הנוף הנשקף מהאמפייר סטייט בילדינג, אך היתרון של קומת התצפית הוא בכך שניתן להשקיף ממנה על האמפייר סטייט עצמו...
רוקפלר סנטר
6

אולפני NBC

אחר
כאן ניתן לרכוש כרטיס לסיור באולפני NBC. הסיור במקום כולל את אולפן 8H המפורסם, שבו מוקלטת התוכנית הפופולרית סאטרדיי נייט לייב (Saturday Night Live), את שתי תחנות הרדיו של הרשת ואת התפאורות של תוכניות טלוויזיה ידועות כמו טודיי שואו (The Today Show). הביקור באולפנים מחייב הצטרפות לסיור.
אולפני NBC
7

רדיו סיטי מיוזיק הול

תיאטרון ומחול ⋅ מוזיקה והופעות
הבניין מפורסם בזכות המופעים הנערכים בו, המשולבים בסרטים ובהופעות חיות, ובזכות להקת הרקדניות חטובות הרגליים, הרוקטס. ברדיו סיטי מתקיימים גם קונצרטים של מוזיקת רוק ופופ. ניתן לקנות כרטיסים לסיור מודרך במקום הנערך כל יום בשעה 11:00.
רדיו סיטי מיוזיק הול
8

קתדרלת סנט פטריק

אתרי דת והיסטוריה
כנסייה השוכנת במבנה ניאו-גותי יפיפה וייחודי מהמאה ה-19. זו היא הקתדרלה הקתולית הגדולה ביותר בארה"ב ונחשבת ליפה ביותר בניו יורק. הכנסייה עשויה לבנים מכוסות שיש, ויש בה 2,200 מקומות ישיבה. משכנו של הארכיבישוף של הכנסייה הקתולית של ניו יורק. מיסת חצות בערב חג המולד בקתדרלת סנט פטריק היא אחד האירועים המבוקשים בעיר; כרטיסים לערב זה יש להזמין כארבעה חודשים מראש.
קתדרלת סנט פטריק
9

קלאב 21

ברים ופאבים ⋅ אחר
מועדון אקסלוסובי ומפורסם, בו השוער מברך כל מבקר ומלווה אותו לאורך שורות של פנסים אל הבר, שאת תקרתו מעטרים דגמי מכוניות ומטוסים. קלאב 21 החל להתפרסם בימי "חוק היובש" של שנות ה-20. החוק אסר על צריכת משקאות אלכוהוליים, והמשקאות במועדון הוגשו בקומת המרתף. הטבח הראשי עובד במקום כבר יותר מ-25 שנה. ב-1985 נמכר קלאב 21 תמורת מחיר "סמלי" של 21 מיליון דולר.
קלאב 21
10

אולפני CBS

אחר
אולפני CBS נמצאים בגורד שחקים שנבנה ב-1965 ותוכנן על ידי האדריכל המפורסם אירו סא'ארינן. באולפנים ניתן לצפות בתוכניות כל השנה, ללא תשלום, בימים ב'-ו'. בררו לגבי כרטיסים בדלפק הראשי, בכניסה מרחוב 52.
אולפני CBS
11

המוזיאון לאמנות מודרנית - MoMA

אתרי חובה ⋅ מוזיאונים וגלריות
ביקור במוזיאון לאמנות מודרנית (MOMA), האורים ותומים של שדה האמנות המודרנית, מומלץ גם למי שאמנות יפה אינה בראש מעייניו. השיטוט בין שש קומותיו של המוזיאון ועצם הביקור בחלל המואר והפתוח של המבנה, הוא קורס מבוא (חובה) מרתק באמנות המאות ה-20 וה-21. המאמצים להקמת המוזיאון החלו בשנות ה-20 של המאה הקודמת כאשר שלוש פטרוניות אמנות אמידות ביקשו להקים עבור תושבי ניו יורק את "המוזיאון לאמנות מודרנית האדיר ביותר בעולם". המוזיאון נפתח לבסוף ב-1929 ובמשך העשור הבא נדד בין מבנים שונים, שכן היקף יצירותיו וכמות מבקריו גדלו ללא הפסקה. ב-1939 עבר המוזיאון למשכנו הנוכחי, במרכז העיר, שנבנה בידי פיליפ גודווין ואדוארד דרל סטון, ושופץ בידי אדריכל העל פיליפ ג'ונסון, בשנות ה-50 וה-60. ג'ונסון גם היה אחראי על עיצוב גינת The Abby Aldrich Rockefeller Garden שבין מבני המוזיאון, גינת פסלים מקסימה בלב גורדי השחקים של המידטאון. ב-2002 נסגר המוזיאון ונפתח רק בנובמבר 2004, אחרי שנתיים של שיפוצים יקרים ומעוררי מחלוקת, בניצוחו של האדריכל היפני יושיו טנגוצ'י. במסגרת העיצוב מחדש, המוזיאון הכפיל את גודלו ושב וחיזק את מעמדו כסמן הימני של עולם האמנות המודרנית. אוספי המוזיאון הם אוצר של ממש בתחומי האדריכלות והעיצוב, ציור, רישום ופיסול, הדפסים וספרים מאוירים, צילום וסרטים. בין 150,000 היצירות שברשות המוזיאון כמה פניני חן מהיבשת האירופאית, התלויות על קירותיו באופן קבוע, כמו "חבצלות המים" של קלוד מונה, "ליל כוכבים" של ואן גוך, "הריקוד" של מאטיס ו"העלמות מאביניון" של פיקאסו. קומה שלמה במוזיאון גם מוקדשת לאמנים אמריקאיים פורצי דרך כמו ג'ספר ג'ונס, רוי ליכטנשטיין, ג'קסון פולוק, מארק רותקו ואנדי וורהול, חביב הקהל הנצחי. במוזיאון מוצגות תערוכות מתחלפות מקיפות, המוצגות כל פעם במשך כמה חודשים. ההכרזה על-ידי מבקרי אמנות נחשבים כי תערוכות אלו הם אירועי אמנות בלתי נשכחים כבר הפכה לדבר שבשגרה אחרי פתיחת כל תערוכה. כך קרה עם המיצג של האמנית הסרבית מרינה אברמוביץ ב-2010 ותערוכת הרטרוספקטיבה של וילם דה קונינג ב-2011. מומלץ להוריד את אפליקציית המוזיאון, בה הסברים ומידע על המוצגים. אם אתם שועלי מומה ותיקים - בחרו להתרכז בתערוכות המתחלפות בלבד. לפני תחילת הסיור אל תשכחו להרים את הראש אל ההליקופטר הירוק של ארתור יאנג, המרחף בחלל המוזיאון. אם אתם לא לחוצים בזמן ובאתם לכאן לסיור יסודי ומקיף, תוכלו להתרענן באחד מבתי הקפה שבמקום או במסעדת הגורמה שבבעלותה כוכב מישלן אחד, שהוקמו בידי השף הכוכב דני מאייר. אפשרות נוספת לרענון היא חנות הספרים והעיצוב של המוזיאון, מחלוצות ז'אנר חנויות המוזיאון המושקעות. אם לא תוכלו לרכוש עבודה מקורית של וורהול מאוסף המוזיאון, תוכלו להתנחם כאן בכרזה או בגלויה של היצירה.
המוזיאון לאמנות מודרנית - MoMA
12

כנסיית סנט תומאס

אתרי דת והיסטוריה
כנסייה נוספת השוכנת על השדרה החמישית, שימו לב למחיצת שיש המגולפת-מעוטרת ולצבע הכחול עמוק של חלונות הזכוכית שמאחוריה. בין הדמויות הדתיות המגולפות שעל המחיצה נמצאת גם זו של ג'ורג' וושינגטון (שלישי מלמטה, בצד ימין).
כנסיית סנט תומאס

אודות המסלול

היום הראשון מתחיל בגורד השחקים המפורסם ביותר בעיר: האמפייר סטייט בילדינג (Empire State Building) שממוקם במפגש של רחוב 34 עם השדרה החמישית. ביום בהיר אפשר לצפות מהגג שלו למרחק של 130 ק"מ; בערב מתגלה המראה עוצר הנשימה של אורות הכרך. בתום הביקור בבניין חזרו לפינת רחוב 34 והשדרה החמישית.

 

בפינה הצפון-מזרחית תבחינו בבניין היפה של האוניברסיטה הציבורית של העיר ניו יורק (City University of New York). זוהי האוניברסיטה הגדולה ביותר בעיר, ולה יותר מ-20 קמפוסים בכל חמשת הרבעים.

 

בבניין זה שכן בעבר בית הכלבו אלטמן (Altman's). במקום מתקיימות מדי ערב בתקופת שנת הלימודים האקדמית הרצאות פתוחות לקהל הרחב. המשיכו צפונה, במעלה השדרה החמישית, ותגיעו לבית הכלבו הגדול לורד אנד טיילור (Lord & Taylor), הממוקם בין הרחובות 38 ו-39.

 

המשיכו צפונה בשדרה, ובין הרחובות 40 ו-42 תמצאו את ה הספרייה הציבורית של העיר ניו יורק (New York Public Library). ביום שמש הצטרפו ליושבים על מדרגות הבניין לארוחת צהריים. ייתכן שתזכו גם ליהנות מקונצרט ללא תשלום של נגני רחוב. מאחורי הספרייה משתרע בריאנט פארק (Bryant Park). זהו מקום נחמד לעצור בו ולשתות קפה על אחד מהכיסאות הפזורים בפארק.

 

חזרו על עקבותיכם ברחוב 42, לכיוון הספרייה. מכאן ישנה אפשרות לפנות אל מתחם האו"ם (United Nations), הנמצא בסוף רחוב 42 פינת השדרה הראשונה, אך מאחר שההגעה למקום וביקור בו עשויים לגזול לפחות שעתיים מזמנכם, כדאי לדחות את הביקור ליום אחר, ולהמשיך במעלה השדרה החמישית. השדרה החמישית מרחוב 42 ועד רחוב 59 היא אזור הקניות העיקרי של ניו יורק.

 

בין רוקפלר סנטר לרחוב 57 נמצאות החנויות היוקרתיות ביותר: סאקס פיפת' אבניו (Saks Fifth Avenue), ברגדורף גודמן (Bergdorf Goodman) וטיפאני (Tiffany's). קטע שדרה מפורסם זה, שמשני עבריו גורדי שחקים, משמש גם מסלול למצעדים ולהפגנות. המבנה היחיד שנותר ללא שינוי בשדרה החמישית מאז המאה ה-19 הוא קתדרלת סנט פטריק.

 

השדרה, שבתיה נבנו על פי דגמי הבתים הגדולים של אירופה, ואשר גרו בהם משפחות כמו ואנדרבילט ואסטור, נחשבה לרחוב המגורים היוקרתי ביותר בעולם. נקודת המפנה חלה בשנות ה-20 של המאה ה-20, אז התמקמה כאן חנות הדגל של סאקס, לאחר שעברה מהראלד סקוור. העיתון ניו יורק טיימס הכריז על חלקהּ הצפוני של השדרה כעל רחוב מסחרי חדש ורוקפלר סנטר נבנה בעשרות השנים שלאחר מכן.

 

כיום קשה לתאר את השדרה החמישית ללא השילוב של תרבות, בתי עסק ובידור. תוספות מאוחרות יותר הן גורדי השחקים העשויים זכוכית: אולימפיק טאוור וטראמפ טאוור. בית מגורים אחד נשאר כשהיה: ביתו של מורטון א' פלאנט, שהוא כיום בניין קארטייה הידוע (Cartier Building). המשיכו צפונה בשדרה החמישית ולאחר כמה מטרים פנו שמאלה לרחוב 43.

 

מימינכם תבחינו במועדון סנצ'ורי אסוסיאיישן (The Century Association), במספר 7 מערב. חזרו מזרחה לשדרה החמישית, פנו שמאלה ושוב שמאלה - לרחוב 44. במספר 27 תמצאו את הרווארד קלאב (Harvard Club) , מועדונם של בוגרי הרווארד. המשיכו מערבה ברחוב 44. במספר 37 מערב נמצא מועדון היאכטות של ניו יורק (NY Yacht Club), שעוצב בידי ויטני וורן מחברת וורן ווטמור (1899).

 

הגביע האמריקאי, הפרס הגבוה ביותר במרוצים בינלאומיים של יאכטות, נשמר כאן מאז שנת 1857. זכתה בו היאכטה אמריקה בתחרות שנערכה בבריטניה ב-1581 וכאשר הועבר למועדון היאכטות בשנת 1857 הפך הגביע לפרס בינלאומי. היאכטות האמריקאיות שמרו על מעמדן העליון במשך כ-130 שנה עד שנוצחו בידי רב חובל אוסטרלי, שהשתמש בדגם חדשני של ספינה.

 

במספר 42 ברחוב שוכנת אגודת עורכי הדין של ניו יורק (New York State Bar Association), בבניין קלאסי שתוכנן בידי סיירוס איידיץ ונבנה בשנת 1896 מאבן גיר ושיש. אחת הספריות הגדולות בארצות הברית לענייני משפט נמצאת כאן.

 

בבניין הסמוך שוכן מלון רויאלטון (Royalton Hotel), שתוכנן ב-1899 בידי סטנפורד וייט, מהמשרד מק’קים, מיד ווייט. רחוב 44, בין השדרה החמישית לשישית, נקרא גם Club Row וממוקמים בו המועדונים היוקרתיים ביותר בניו יורק, שאליהם מתקבלים רק בעלי ממון. ברחוב ממוקמים גם מלון אלגונקין (Algonquin Hotel) היוקרתי. במלון מסעדות אחדות, ובהן האוֹק רום (The Oak Room) שבה מתקיימות הופעות ג’אז חיות.

 

חזרו לשדרה החמישית ופנו שמאלה לכיוון צפון, לרחוב 45. בפינת הרחוב נמצא בניין פרד פרנץ' 4‏ (Fred F. French Building).המשיכו לכיוון צפון בשדרה החמישית ופנו שמאלה לרחוב 47. כעת אתם נמצאים באזור היהלומים (Diamond District). משני צדי הרחוב, מהשדרה החמישית ועד השדרה השישית, תמצאו חנויות תכשיטים רבות. החלק הארי של סחר היהלומים בארצות הברית מתנהל כאן. בין המוסדות החשובים הממוקמים ברחוב זה: בורסת התכשיטנים הלאומית ומרכז היהלומים של אמריקה.

 

חִזרו לשדרה החמישית ולכו רחוב אחד צפונה. החל מרחוב 48 תבחינו משמאלכם ב רוקפלר סנטר (Rockefeller Center). זהו אחד האתרים היפים ביותר בעיר.

 

בקצה הטיילת נמצאת רוקפלר פלאזה (Rockefeller Plaza), כיכר שקועה המוקפת בדגלי מדינות העולם. בחורף אפשר לצפות במחליקים על הקרח החולפים על פני פסלו של פרומתיאוס הכבול, הגיבור המיתולוגי “מביא האש”. בקיץ הופכת זירת ההחלקה לחלק משתי המסעדות הנמצאות במפלס התחתון: ”The Sea Grill” ו-"Rock Center Cafe”. שימו לב לגילופים המרשימים המעטרים את כניסות הבניינים ואת המרזבים בכיכר. פסל בשם "חוכמה" שיצר הפסל והארכיטקט הגרמני לי לורי מקשט את פתח בניין GE הפונה לכיכר, ופסלים נוספים של האמן יקדמו את פניכם גם בבניין הבריטי והצרפתי, בחזית הפונה לגני התעלה.

 

היכנסו לבניין GE מהכניסה הראשית הפונה לכיכר שמעליה מוצב הפסל “חוכמה”, ורדו קומה אחת למפלס הקניות (Shopping Concourse). תמצאו שם מסעדות, חנויות מזכרות ומתנות, בוטיקים למיניהם וגלריה המוקדשת להיסטוריה של רוקפלר סנטר (פתוחה כל השבוע בשעות 12:00-7:00). המסעדות הרבות שבמבנה (שעלות בנייתו המשוערת 20 מיליון דולר) מציעות אוכל טוב, בקשת של מחירים.

 

חזרו לקומת הרחוב והיכנסו למבנה של NBC ברחוב 49 בין השדרה החמישית לשדרה השישית. כאן תוכלו לרכוש כרטיס לסיור ב אולפני אן-בי-סי‏ (NBC Network's Radio and Television Studios). ברוקפלר סנטר תוכלו ליהנות גם מביקור בקומת התצפית (Top of the Rock - Observation Deck) הממוקמת בגובה של 260 מטר. אומנם הנוף הנשקף מלמעלה אינו מרשים כמו הנוף הנשקף מהאמפייר סטייט בילדינג, אך היתרון של קומת התצפית הוא שניתן להשקיף ממנה על האמפייר סטייט בילדינג עצמו.

 

צאו מבניין GE ביציאה המובילה אל השדרה השישית. הגיעו לפינה הצפון-מזרחית של רחוב 50 והשדרה השישית, ושם תראו את אחד מהיכלי המוזיקה הידועים בעיר, רדיו סיטי מיוזיק הול הול (Radio City Music Hall). פנו ברחוב 50 ימינה ולשמאלכם תראו את הבניין של סוכנות הידיעות אסושיאייטד פרס (Associated Press, או בקיצור איי-פי) ואת הבניין הבינלאומי (International Building). הבניין הבינלאומי, בפינה הצפון-מערבית של רחוב 50 והשדרה החמישית, זכה לפרסום עקב יצירה בעלת מסר פשיסטי שהתנוססה בחזיתו והוסרה בשנת 1941, כשהצטרפה ארצות הברית למלחמת העולם השנייה.

 

כיום אפשר לראות כאן לוח ברונזה שנתרם בשנת 1963 על ידי מייסד חברת פיאט, ג'ובאני אניילי. על הלוח מופיעה יצירתו של ג'אקומו מאצו "איטליה והמהגר". הגפן והחיטה המופיעות ביצירה מייצגות את השפע שמציעה איטליה, ואילו דמויות האם והתינוק מייצגות את המהגרים האיטלקים שהגיעו חסרי כל לארצות הברית לאחר מלחמת העולם השנייה.

 

מול הבניין הבינלאומי נמצא מבנה השיש המרהיב של קתדרלת סנט פטריק (St. Patrick's Cathedral), הנחשבת ליפה ביותר בניו יורק. מדרום לקתדרלת סנט פטריק, בשדרה החמישית בין רחוב 49 לרחוב 50, נמצאת חנות הכלבו סאקס פיפת' אווניו (Saks Fifth Avenue). חנות זו, המפורסמת בעולם כולו, הפכה ברבות הזמן לאתר תיירותי. הבניין הקלאסי בן עשר הקומות תוכנן בשנות ה-20 בסגנון ארמון איטלקי. גם מבפנים החנות מהודרת; קירותיה מחופים עץ מהגוני, ולכל מעצב אופנה שבגדיו נמכרים בחנות יש חדר נפרד.

 

רחוב אחד צפונית לסאקס פיפת' אווניו נמצאת חנות התכשיטים ה' שטרן (H. Stern), ובפינה הדרום-מזרחית של רחוב 52 והשדרה החמישית, במקום שבו עמד בעבר ביתו של מורטון פ’ פלאנט, נמצאת חנות הדגל של חברת התכשיטים היוקרתית קרטייה (Cartier).

 

מעט מערבית לשדרה החמישית, בפנייה שמאלה ברחוב 52 מספר 21 מערב, נמצא המועדון קלאב 21 (Club 21). המשיכו ברחוב 52 עד לשדרה השישית.

 

בפינה הצפון-מזרחית תבחינו בגורד השחקים של אולפני סי-בי-אס (CBS Studios). בצד הצפוני של רחוב 53 תמצאו את מוסד האמנות החשוב והמרכזי - המוזיאון לאמנות מודרנית המכונה מוֹמה (Museum of Modern Art - MoMA). ביציאה מהמוזיאון פנו שמאלה והמשיכו מזרחה ברחוב 53. בפינה של רחוב 53 והשדרה החמישית עומד ב המוזיאון לאמנות מודרנית - MoMA. בפינה הצפון-מערבית של הצומת נמצאת כנסיית סנט תומאס (St. Thomas Church), היכנסו לכנסייה ושימו לב למחיצת השיש המגולפת-מעוטרת ולצבע הכחול העמוק של חלונות הזכוכית שמאחוריה.

 

המשיכו בשדרה החמישית לכיוון צפון עד לרחוב 55, ותמצאו בפינה הצפון-מערבית של רחוב 55 והשדרה החמישית את הכנסייה הפרסביטריאנית של השדרה החמישית (Fifth Avenue Presbyterian Church). המשיכו צפונה בשדרה החמישית, ובמספר 714, בין הרחובות 55 ו-56, תמצאו את החנות המקסימה של מעצב הבגדים הנרי בנדל (Henri Bendel). המבנה שבו נמצאת החנות נקרא בית קוטי (Coty), על שם בעל מפעל הבשמים שהיה כאן בעבר, פרנסואה קוטי.

 

אם תפנו שמאלה ברחוב 56 תמצאו את בית האופנה של אומו נורמה קמאלי (Omo Norma Kamali) בבית מספר 11. המקום פתוח בימים ב’-ו’ בשעות 18:00-10:00, וסגור ביום א’. בקטע רחוב זה, רחוב 56 ממערב לשדרה החמישית, תמצאו גם מסעדות רבות.

 

כעת חזרו לשדרה החמישית וצעדו מעט צפונה. בצדה המזרחי, בין הרחובות 56 ו-57, ניצב מגדל טראמפ (Trump Tower). החנות הסמוכה לבניין, בפינת רחוב 57 והשדרה החמישית, היא טיפאני (Tiffany’s). החנות הגדולה של ענקית הספורט נייקי (Nike) נמצאת בצדה השני של השדרה, בפינת רחוב 57. באותו קטע הרחוב שבין הרחובות 56 ו-57 תמצאו את הקראון בילדינג (Crown Building), עוד פנינה אדריכלית המוסיפה להידורה של השדרה החמישית. המשיכו צפונה בשדרה החמישית, חצו את רחוב 57 הרחב וגדוש החנויות היוקרתיות והגלריות, ולכו לעבר סנטרל פארק.

 

בפינה הצפון-מערבית של רחוב 57 והשדרה החמישית נמצא בית הכלבו המהודר ברגדורף גודמן (Bergdorf Goodman). שימו לב לכרכובים הצבועים בצבעים עדינים ולדלתות המקושתות של מחלקת התכשיטים שבקומת הקרקע. ברחבה שממול לחנות תוכלו להבחין בבניין שקוף מוזר למראה; זוהי חנות הדגל של ענקית המחשבים אפל (Apple). בחנות, הפתוחה 24 שעות ביממה, 365 ימים בשנה (אפילו בחג המולד), תמצאו את כל מוצרי אפל הייחודים ותוכלו לגלוש באינטרנט ללא תשלום.

 

הכיכר השקועה שבה ניצבת חנות אפל נקראת כיכר גראנד ארמי פלאזה (Grand Army Plaza). מלון פלאזה (Plaza Hotel) המרשים שוכן בצד המערבי של השדרה. דלתות המלון פונות לעבר מזרקת פוליצר (Pulitzer Fountain), שעוצבה בזמנו בידי תומאס הייסטינגס, ולעבר הפסל שפע (Abundance), מעשה ידיו של קארל ביטר. שתי העבודות הושלמו ב-1916. פסל הברונזה של ויליאם טקומש שרמן (גנרל במלחמת האזרחים שמת בניו יורק), מעשה ידיו של האמן אוגוסטוס סנט גודה, נמצא אף הוא ברחבה. בפינה הדרום-מזרחית של השדרה החמישית ורחוב 59, בפינת סנטרל פארק, תמצאו כרכרות הרתומות לסוסים וממתינות לתיירים.

 

סיבוב רכוב בפארק יכול להיות סיום אידיאלי ליום העמוס. תוכלו לשכור כרכרה בתשלום לנסיעה של 20 דקות ומעלה, ולהוסיף כסף עבור כל רבע שעה נוספת. המחירים משתנים בין היום והערב. כרכרות הסוסים יחכו לכם בימים א'-ה' מהשעה 11:00 ועד חצות, ובימים ו' ושבת בשעות 1:00-11:00. אין צורך בהזמנה מראש.

לפרטים נוספים
  • הגבלות הקורונה
  • מגזין
  • תנאים
  • מדיניות פרטיות
  • אודות
  • צור קשר
שירותי תיירות
  • בתי מלון
  • טיסות
  • חוויות
  • ביטוח נסיעות
  • השכרת רכב
יעדים
יעדים פופולריים
    יעדים רומנטיים
      יעדים זולים

        © 2022 שיחור