כניסה
דף הביתיעדיםרודוסמסלולים ברודוסהעיר העתיקה של רודוס

העיר העתיקה של רודוס

רודוס, יוון
1

מוזיאון הארכיאולוגיה

מוזיאונים וגלריות
מוזיאון הארכיאולוגיה הוא אחת האטרקציות המרכזיות בעיר העתיקה. המוזיאון ממוקם במבצר ביזנטי, ששימש בימי הביניים כבית חולים ובימינו הוסב למוזיאון יפהפה, שבחדריו המרווחים יש פסלים, מוזאיקות ופריטים נוספים שמציגים את ההיסטוריה ואת האמנות העשירה של האי, החל מהתקופה המיקנאית הקדומה, דרך התקופה ההלניסטית והתקופה הביזנטית, עד לימי הביניים, בהם שימשה העיר העתיקה כמקום משכנם של האבירים. ניתן לקבל הסברים על התצוגות מהמדריכים במקום ולשתות קפה בחצר הפנימית הגדולה.
מוזיאון הארכיאולוגיה
2

כנסיית גבירתנו של הטירה

אתרי דת והיסטוריה
כנסייה ביזנטית מרשימה זו ניצבת מול הכיכר בקצה רחוב Ippoton שבעיר העתיקה מאז המאה ה-11, לאחר ששרדה שינויים ארכיטקטוניים רבים לאורך השנים, עם התחלפות השלטונות באי. כדאי לבקר במקום, להתרשם מציורי הקיר מהמאה ה-14 שעל קירות הכנסיה ותקרתה ולבקר במוזיאון הביזנטי הקטן שבמקום, אשר מציג תערוכת ציורים ביזנטיים ופוסט-ביזנטיים, כמו גם שפע של פרסקאות, פסלים מרשימים ואיקונות של קדושים נוצריים מהמאות ה-17 וה-18. עוד תמצאו שם פסיפסים מהתקופה הנוצרית הקדומה של האי.
כנסיית גבירתנו של הטירה
3

ארמון ראשי המסדר

אתרי חובה ⋅ אתרי דת והיסטוריה
ארמון ראשי המסדר נמצא ברובע האבירים שבצפון העיר העתיקה ואווירת ימי הביניים עדיין שוררת בסמטאות הצרות ובקשתות האבן שמעליהן. ניתן להיכנס לחצר הארמון דרך שער אמבואז (Amboise) שבחומות העיר. הארמון הוא מצודה מרשימה מהמאה ה-14, אשר שימשה כמשכנם של אבירי מסדר סנט ג'ון. בעת שלטון התורכים באי, שימשה המצודה כבית כלא, נהרסה ושופצה בידי האיטלקים בשנת 1937. בשיפוץ נוספו רצפות פסיפס, ציורי קיר, גרמי מדרגות משיש איטלקי וריהוט עתיק, פריטים שתוכלו לראות במוזיאון המעניין שהוקם במקום, לצד מוצגים נוספים מההיסטוריה העתיקה של רודוס.
ארמון ראשי המסדר
4

מסגד סולמניה

אתרי דת והיסטוריה
מסגד סולמניה הוא הגדול והידוע במסגדי רודוס. המבנה הורוד, עטור הכיפות, נבנה בלב העיר העתיקה בשנת 1523 עבור השליט העות'מני סולימן המפואר, שכבש את רודוס מידי האבירים. כיום לא ניתן להיכנס למסגד בשל בעיות בטיחות, אך כדאי לעבור לידו בדרככם לבתי הקפה והחנויות של רחוב היפוקרטס השוקק ולהתרשם מהמבנה ההיסטורי והארכיטקטורה הייחודית והעשירה שלו.
מסגד סולמניה
5

המוזיאון היהודי

מוזיאונים וגלריות
מוזיאון קטן שמתעד את ההיסטוריה והמורשת של הקהילה היהודית, אשר שגשגה ברודוס עד למלחמת העולם השניה. המוזיאון נמצא בבית הכנסת היחיד ברודוס, 'קהל שלום', בו מתקיימות לעיתים תפילות. במוזיאון מוצגים תשמישי קדושה, פריטי לבוש, תצלומים, ציורים ומסמכים שמתעדים את חיי היומיום של הקהילה היהודית העתיקה. כמו כן, יש חנות מתנות שמציעה ספרות על יהדות יוון ודיסקים עם שירים בשפת לדינו. מחוץ למוזיאון תמצאו בית קברות יהודי בן 400 שנה.
המוזיאון היהודי

אודות המסלול

את הסיור ברובע העתיק של רודוס, שהוכרז אתר מורשת עולמית בידי אונסק"ו, התחילו בשער החרות (Eleftheria) , שנבנה בשנת 1924. זהו שער הכניסה המוכר ביותר מבין 11 השערים הפזורים לאורך חומות העיר העתיקה.

 

האזור אליו אתם עומדים להיכנס הוא האזור היחיד באירופה המיושב באופן רציף מאז ימי הביניים. עם המעבר בשער תגיעו לכיכר רחבת ידיים - זו כיכר סימיס (Platia Simis). בכיכר תבחינו בעתיקות מקדש ונוס, שהממצאים שהתגלו בתחומו במהלך חפירות ארכיאולוגיות תוארכו למאה השלישית לפנה"ס - תזכורת לגדולתה של העיר ההלניסטית שפרחה בתחומי העיר העתיקה, ואף בחלקים מהרובע החדש של רודוס. מהכיכר המשיכו ישר, עד שתגיעו לרחוב האבירים או בפי המקומיים Ippoton, שתחילתו מימנכם.

 

רחוב זה יוביל אתכם לארמון ראשי המסדר, האתר ההיסטורי החשוב ביותר ברובע העתיק. בימי הביניים היה זה הרחוב הראשי של העיר והוא שופץ ושוחזר על פי תוואי הדרך העתיקה שהיתה במקום, שהובילה מהאקרופוליס של רודוס לפתחו של הנמל.

 

במקביל לרחוב זה נמצא רחוב סוקרטוס, שניתן להחשיבו כרחוב הראשי של העיר העתיקה ותוכלו להיעזר בו כנקודת ייחוס במהלך הסיור, שכן ל-200 הסמטאות הצפופות שברובע העתיק לא ניתנו שמות מעולם ורובן נטולות מאפיינים קלים לזיהוי עבור התייר התועה. פנו ימינה ברחוב האבירים. במאה ה-16 מבני הרחוב חולקו על פי מדינות המוצא של אבירי מסדר סנט ג'ון, וחזיתות הבתים מעידות עד היום על ארץ מוצאם של אבירי המסדר שהתגוררו במבני הרחוב.

 

בתחילת הרחוב נמצאת כיכר מוסו (Platia Mousiou). שימו לב לחזיתות הבתים הגותיים המשופצים. בכיכר נמצא בניין בית החולים של ראשי המסדר. את המבנה החלו לבנות בשנת 1440 ובנייתו הושלמה בשנת 1505. היכנסו לחצר הפנימית המוקפת באכסדרות. הדלתות והתקרות מעץ ארז וסמלי האבירים מעטרים את לוחות הקבורה בכנסיית יוחנן הקדוש. במוזיאון הארכיאולוגיה שבמקום מוצגים כמה פסלים חשובים מהתקופה ההלניסטית כמו אפרודיטה מרודוס בעלייתה מן הים, מהמאה הראשונה לפנה"ס.

 

מעבר לכיכר ניצבת כנסיית גבירתנו של הטירה המשמשת כיום כמוזיאון ביזנטי ובו יצירות דתיות נוצריות וחפצי קודש. המשיכו במעלה הרחוב עד שתגיעו לארמון ראשי המסדר. זו מצודה מרשימה שנבנתה במאה ה-14 ואתר חובה לאלו מבין המבקרים באי, המתעניינים לעומק בהיסטוריה שלו. במצודה 300 חדרים ששוחזרו ושופצו בידי האיטלקים.

 

המצודה נהרסה בפיצוץ תחמושת בשנת 1856, שגרם למותם של 800 מתושבי העיר והחריב בתים רבים. האיטלקים שיפצו אותו ברוב הדר בשנת 1937, לקראת ביקורם של מוסוליני והמלך ויטוריו עמנואל ה-3, שהיו אמורים לנפוש במבנה. תחת ידם של האומנים האיטלקים המצודה הפכה ל"מודרנית" יתר על המידה לעומת התקופה שבה שימשה משכנם של אבירי המסדר. השיפוץ כלל הוספת ציורי קיר בקומה השנייה, רצפות פסיפס שהובאו למצודה מהאי קוס וריהוט עתיק. בסופו של דבר, מוסוליני והמלך האיטלקי לא הגיעו לכאן מעולם.

 

בארמון מוזיאון מעניין במיוחד: הוא שוכן בפינה הדרומית-מזרחית של החצר, ובו מוצגים מההיסטוריה של רודוס בימי הביניים. ביציאה מהארמון פנו שמאלה לרחוב Ipodhamou. במהרה תבחינו במסגד סולמניה שנבנה בשנת 1523 עבור השליט העותמאני סולימן המפואר, לציון כיבוש רודוס. הצריח של המסגד נהרס בשנת 1989. מול המסגד ספרייה תורכית משנת 1794, ובה פריטים נדירים של ספרי קוראן.

 

באזור הרובע הטורקי מסגדים נוספים, ובהם מסגד פאשה שנבנה כבר ב-1531. האזור שבו נמצא המסגד הוא הזדמנות טובה למנוחה מהמסע ההיסטורי ולהשבעת התיאבון.

 

פנו שמאלה לרחוב Menekleous. לאורך רחוב זה ובכיכר פלטיה אריאונוס (Platia Arionos) שבהמשכו פזורות כמה מסעדות מקומיות, חלקן מסוגננות ויקרות יחסית כמו Ta Kioupia וחלקן עממיות יותר ומתאימות לארוחת צהריים קלילה כמו זו המוגשת בחצר המוצלת של Diafani Garden Restaurant. לאחר ההפוגה המשיכו במורד רחוב Menekleous, עד הצטלבותו עם רחוב סוקרטוס.

 

פנו ימינה לכיוון הנמל, עד שתגיעו לכיכר היפוקראטס (Platia Ippokratos) שבמרכזה מזרקה יפה. עם טרם עצרתם בטברנה מקומית לארוחת צהריים, בכיכר מסעדות טובות וזו הזדמנות לעצור לארוחת צהריים, וליהנות באוויר הפתוח ומתנועת העוברים ושבים.

 

בצאתם מהכיכר פנו שמאלה ברחוב אריסטוטלוס, והמשיכו לרובע היהודי, שבמרכזו כיכר הקדושים היהודים (Platia Evreon Martiron). במרכז הכיכר אנדרטה לזכר הנספים בשואה, ספסלים למנוחה ומזרקת סוסי ים. ערב מלחמת עולם השנייה מנתה הקהילה היהודית ברודוס, יחד עם קהילות קטנות נוספות (מלבד סלוניקי) כ-3000 יהודים. באביב 1944 החלו לרכז את הקהילות היהודיות הקטנות ביוון ביניהן זו ברודוס, ומכיכר זו נשלחו 1,750 יהודים לנמל פיראוס ובהמשך ברכבות לאושוויץ. המשיכו מהכיכר לכיוון הים (מזרחה).

 

הרחוב השני מימין הוא הרחוב שיוביל אתכם לבית הכנסת, שגם כיום נערכות בו תפילות בערבי שבת. בבית הכנסת פועל המוזיאון היהודי, המתעד את אורחות חייה של הקהילה היהודית, שחיה במקום עוד מימי יוון העתיקה.

 

אם סיורכם מתקיים ביום רביעי או חמישי, תוכלו לסיים את היום בשוק האיכרים התוסס הנמצא ברחוב Appellou הסמוך לבית הכנסת. בכל יום אחר, תוכלו לחזור לרחוב סוקרטוס שלאורכו חנויות מזכרות ומתנות רבות ונעים לשוטט לאורכו או ללכת לאיבוד בסמטאות הרבות המתפצלות ממנו.

לפרטים נוספים
  • הגבלות הקורונה
  • מגזין
  • תנאים
  • מדיניות פרטיות
  • אודות
  • צור קשר
שירותי תיירות
  • בתי מלון
  • טיסות
  • חוויות
  • ביטוח נסיעות
  • השכרת רכב
יעדים
יעדים פופולריים
    יעדים רומנטיים
      יעדים זולים

        © 2022 שיחור