כניסה
דף הביתיעדיםרומאמסלולים ברומאהלב העתיק

הלב העתיק

רומא, איטליה
1

פיאצה ונציה

אתרי דת והיסטוריה
אחד מהאתרים המפורסמים של רומא. המראה העכשווי של הכיכר הסואנת נקבע במאה ה-19, אז נעשו בה עבודות הריסה ובנייה מחדש. שלא כמו בשאר הכיכרות המפורסמות של העיר, כאן לא תוכלו לשבת להירגע, שכן הכיכר מוקפת בכביש סואן. מסביב לכיכר מספר אתרים ששווה לבקר בהם כמו: אנדרטת וויטוריאנו, פאלצו בונפרטה ופאלצו ונציה.
פיאצה ונציה
2

מוזיאון ארמון ונציה

מוזיאונים וגלריות
המוזיאון ממוקם בארמון ונציה מהמאה ה-15 שהיה מבנה הרנסנס הראשון ברומא ולימים שמש כמפקדה הראשית של הרודן מוסוליני. במוזיאון מוצג אוסף חשוב של תמונות, פסלים, תבליטי טרה-קוטה, שטיחי קיר וכלי חרסינה מתקופות שונות. יש בו אוסף גדול של כלי נשק קלים וכבדים. שימו לב לאוסף בארסטאנטי של פסלי ברונזה קטנים, לקופסת כלולות ביזנטית עשויה שנהב מהמאה העשירית ולמדונה די אקוטו העשויה עץ בת המאה ה-13.
מוזיאון ארמון ונציה
3

בזיליקת סן מרקו

אתרי דת והיסטוריה
כנסייה שהוקמה בשנת 336 על ידי האפיפיור מרקוס. היא נבנתה מחדש בשנת 833 בידי האפיפיור גרגוריוס הרביעי. אמנם קישוטים בארוקיים מסתירים היום את המבנה המקורי, אך כדאי להיכנס ולהקדיש כמה דקות לפסיפס בן המאה התשיעית שנמצא בגומחה שמאחורי המזבח.
בזיליקת סן מרקו
4

פיאצה דל קמפידוליו

אתרי חובה ⋅ אתרי דת והיסטוריה
כיכר קמפידוליו ממוקמת על גבעת קפיטולין, שעליה שכן בעבר המרכז הדתי של רומא. במאה ה-16 תכנן מיכלאנג'לו את המראה העכשווי של הכיכר, המעוצבת כטרפז ששלושה בניינים מקיפים אותו באיזון מושלם, ופאתו הרביעית נפתחת למדרגות מדהימות. מיכלאנג'לו מת בטרם הושלמה הבנייה, אך בשניים מן הארמונות שמרו ממשיכי דרכו על עיצובו המקורי. שימו לב לריצוף המיוחד של רחבת הכיכר - גם זו בעיצובו של מיכלאנג'לו. בשלושת הארמונות שבפיאצה מצויים המוזיאונים הקפיטוליניים (Musei Capitolini) - המוזיאונים הציבוריים הוותיקים בעולם, שבהם פסלי שיש רבים מהעולם ההלניסטי והומי, וכן אוסף גדול של ציורים מתקופות הרנסנס והבארוק. במרכזה של הכיכר עומד פסל ברונזה של הקיסר הרומי מרקוס אורליוס. הפסל הוא רק העתק משוחזר, והמקור משנת 176 לספירה נמצא בתוך המוזיאון. זהו הפסל השלם היחיד של רוכב ששרד מהתקופה ההיא, ולפי האגדות הסיבה לכך שהוא לא נהרס בידי הנוצרים, היתה מפני שהם חשבו בטעות שזהו פסל של קונסטנטינוס, הקיסר הנוצרי הראשון.
פיאצה דל קמפידוליו
5

המוזיאונים הקפיטוליניים

מוזיאונים וגלריות
המוזיאונים הקפיטוליניים הם המוזיאונים הציבוריים הוותיקים בעולם. הם הוקמו בשנת 1471 כשהאפיפיור סיקסטוס הרביעי תרם לאנשי רומא כמה פסלים, השמורים עדיין באוספי המוזיאון. באולמות תוכלו לראות ציורי קיר מתחילת המאה ה-16 ופסלי שיש רבים מהעולם ההלניסטי והרומאי. מעברים תת קרקעיים מחברים את שלושת ארמונות המוזיאונים וניתן לבקר בהם כיחידה אחת.
המוזיאונים הקפיטוליניים
6

הפורום הרומאי

אתרי חובה ⋅ אתרי דת והיסטוריה
הפורום היה מרכז החיים הפוליטיים, הכלכליים, החברתיים והדתיים של הרפובליקה הרומית. הפורום הרומאי, שהיה החשוב והעתיק ביותר באימפריה, שוכן בין גבעת קפיטולין (Campidoglio), מושב הממשל, לבין גבעת פלטין (Palatino), מושב האצולה, והתקיימו בו אסיפות עם ומשפטים פומביים.
הפורום הרומאי
7

גבעת פלטין

אתרי דת והיסטוריה
כאן, על פי המיתולוגיה, נמצאו רמוס ורומולוס על ידי הזאבה שגידלה אותם, ועם התבגרותם החליטו השניים להקים את רומא על גבעה זו. אגדה או לא, בדיקות ארכיאולוגיות הוכיחו שהמבנים על הגבעה הם אכן מהקדומים ביותר ברומא. בשל חשיבותו הסמלית של המקום, כבר במאה השישית לפני הספירה בנו כאן המעמדות העליונים של החברה הרומית את בתיהם.
גבעת פלטין
8

הקולוסיאום

אתרי חובה ⋅ אתרי דת והיסטוריה
האמפיתיאטרון הגדול ביותר בעולם נבנה בתקופת רומא העתיקה במטרה לארח מופעי בידור, כמו קרבות גלדיאטורים ותצוגת אוניות (מופעים שהתאפשרו באמצעות הצפת הזירה במים). שמו המקורי היה "האמפיתיאטרון הפלאבי" על שם שושלת הקיסרים שבנתה אותו, אך עוד בימי הביניים הוא קיבל את שמו העכשווי - הקולוסיאום - על שמו של פסל נירון, שנמצא בקרבתו וקרוי "הקולוסוס של נירון". כדי לחסוך את התור הארוך לקופות הקולוסיאום (שנמשך בין חצי שעה לשעה בממוצע), אפשר לקנות כרטיס לגבעת פלטין, ולהיכנס עמו גם לקולוסיאום ללא תור.
הקולוסיאום
9

בזיליקת סן פייטרו אין וינקולי

אתרי דת והיסטוריה
הבזיליקה מפורסמת בזכות פסל משה של מיכלאנג'לו שמוצב בה. כלפי חוץ נראה מבנה הבזיליקה כבניין פשוט, אולם זרם המבקרים הבלתי-פוסק מסגיר את העובדה שמדובר בנקודה חשובה במפת התיירות. הבזיליקה נבנתה בראשית המאה החמישית והאפיפיור סיקסטוס השלישי (440-432) הכריז עליה כעל מקדש לשימור השלשלת שבה נכבל, על פי האמונה, השליח פטרוס בעת מאסרו בירושלים. מאוחר יותר התווספה לה שלשלת נוספת בה, על פי האמונה, נכבל פטרום ברומא. האגדה מספרת כי במאה ה-13 התחברו שתי השלשלאות לאחת בדרך נס, וכיום מוצגת השלשלת מתחת למזבח הראשי בבזיליקה.
בזיליקת סן פייטרו אין וינקולי

אודות המסלול

התחילו את המסלול בפיאצה ונציה (Piazza Venezia), מאתריה המפורסמים ביותר של רומא. כדי להגיע אליה תוכלו לבחור בין מספר עצום של קווי אוטובוס.

 

מול האנדרטה, בהצטלבות עם רחוב ויה דל קורסו נמצא פאלאצו בונפרטה (Palazzo Bonaparte), שלו מרפסת סגורה בצבע ירוק. המבנה היה ביתה של לטיציה רמולינו, אמו של נפוליאון בונפרטה, עד מותה ב-1836. היא הגיעה לשם כשהמצביא הדגול נשלח לגלות. הבניין נבנה במאה ה-17, בידי אחת מהמשפחות החשובות בעיר. למרבה הצער, כיום המבנה משמש כבנק ולרוב סגור בפני מבקרים.

 

בצדה המערבי של הכיכר, בוויה דל פלבישיטו (Via del Plebiscito), נמצא פאלאצו ונציה (Palazzo Venezia), מבנה מהמאה ה-15, שנבנה כדי לשמש מושב לאפיפיור. הדוצ’ה בניטו מוסוליני שיפץ את הבניין בשנים 1936-1924 כדי שישמש לו מפקדה ראשית, ונשא את נאומיו מהמרפסת הפונה אל הכיכר, שכונתה באותה תקופה הפורום של רומא החדשה.

 

במקום שוכן המוזיאון הלאומי של פאלאצו ונציה (Museo Nazionale del Palazzo Venezia). המשיכו לאורכו של הפאלאצו ונציה, בכיוון אנדרטת ויטוריאנו, פנו ימינה ולאחר דקות ספורות תמצאו את הכניסה ל בזיליקת סן מרקו (Basilica di San Marco). חצו את הכביש ולכו על ויה דל תיאטרו די מרצ'לו (Via del Teatro di Marcello). בצד השמאלי של הרחוב תראו שני גרמי מדרגות.

 

הראשון תלול ומוביל לכנסיית סנטה מריה אין אראצ'לי (Santa Maria in Aracoeli) והשני, שנמצא לידו, יוביל אתכם לפיאצה דל קמפידוליו (Piazza del Campidoglio). בשלושת הארמונות המקיפים את הכיכר שוכנים המוזיאונים הקפיטוליניים (Musei Capitolini). כדי להגיע לפורום הרומאי (Foro Romano) לכו על הרחוב הקטן ויה די סאן פטרוס אין קרצֵ’רה (Via di San Pietro in Carcere), שעובר מימין לפאלאצו סנטוריום.

 

בהליכה קצרה ונעימה בין העצים, תגיעו לוִיָה דיי פורי אימפֶּרְיַאלי (Via dei Fori Imperiali) - הרחוב המקשר בין פיאצה ונציה לקולוסיאום, שנסלל בידי מוסוליני. הדוצ’ה רצה שתהלוכותיו הצבאיות יצעדו בין שני המקומות בעלי הערך הסמלי, והקריב לשם כך את שרידי העת העתיקה שנמצאו במקום.

 

בפורום הרומאי - כמו בכל אתר ארכיאולוגי - יהיה קצב ביקור שונה לכל תייר. יש שיעברו אותו ביעף בדרכם ליעד הבא, ויש שיתעכבו על כל אבן. מִצאו את הקצב שלכם, ולכו בעקבות השילוט (שלא תמיד מספק). המסלול המוצע כאן מקיף רק חלק מהשרידים שניתן לראות בפורום, והוא כולל את האטרקציות המושכות ביותר. בין שרידי המקדשים עוברת הדרך הקדושה (Via Sacra), שעליה צעדו כל המנהיגים לאחר ניצחונותיהם. הדרך סלולה בצורה רומית אופיינית, עם אבנים גדולות ומצולעות. היא מתחילה בפיאצה דל קמפידוליו ומסתיימת ליד הקולוסיאום.

 

מימין לכניסה לפורום נמצאות בזיליקה אֶמיליה (Basilica Emilia) משנת 179 לפני הספירה, ומבנה הקוּריה (Curia) שבו שכן הסנאט הרומי. המבנה הנוכחי של הקוריה נבנה ב–283 לפני הספירה בידי הקיסר דיוקלטיאנוס, לאחר ששריפה פקדה את קודמו. מול הקוריה שכנה בעבר הכיכר שבה התכנסו אסיפות העם בתקופת הרפובליקה. במקום שמור לוח שיש שחור, שעל פי האגדה סימן את מקום הסגידה לרומולוס, מייסדה של רומא.

 

בקצה הצפוני של הפורום ניצב שער סֶפְּטימיוּס סֶוֶרוּס (Arco di Settimio Severo), שער ניצחון שנקרא על שמו של השליט שהקים אותו בשנת 203 לספירה, בעקבות ניצחונו על הפרתים. מאחורי השער, לרגלי גבעת קפיטולין, תוכלו לראות את בניין הטאבולאריום (Tabularium), ששימש ארכיון רשמי לתעודות האימפריה משנת 78 לפני הספירה ומחסן מלח ובית סוהר בימי הביניים. היום הוא מהווה חלק מהמוזיאונים הקפיטוליניים.

 

אחרי הטאבולאריום חִזרו על עקבותיכם, ומימינכם תוכלו לראות מבנה מלבני עצום. אלו הם שרידי הבזיליקה יוליה (Basilica Giulia). למרבה הצער לא נשאר הרבה מהמבנה המקורי, ששימש בית משפט בימיו של יוליוס קיסר (שעל שמו קרויה הבזיליקה) ושכן במבנה גדול ועתיר קישוטים.

 

המשיכו ללכת ישר, ומעט אחרי הבזיליקה יוליה תראו מספר עמודים קורינתיים עשויים שיש לבן, עומדים על פודיום עגול. זהו מקדש האלה וֶסטה (Tempio di Vesta), ששימש לפולחן אלת האש הרומית. בתוכו בערה האש הקדושה, המסמלת את נצחיותה של רומא. האש נשמרה בידי שש כוהנות (הבתולות הווסטאליות), שהתגוררו במנזר הסמוך שנקרא הבית הווסטאלי (Casa delle Vestali). בחצרו של הבית הווסטאלי תוכלו לראות פסלים של כוהנות ראשיות (נטולות ראשים, כיום) מהמאות השלישית והרביעית לספירה.

 

המשיכו ללכת ישר לאורך ויה נוֹבָה (Via Nova), השביל המשתרע מימין לבית הווסטאלי, ותגיעו לשער טיטוס (Arco di Tito) - מבנה בעל חשיבות מרובה עבורנו, שכן הוא מתאר את חורבן בית המקדש בירושלים בשנת 70 לספירה. אחרי שער טיטוס, חִזרו מעט על עקבותיכם ועלו שמאלה על השביל שמוביל לאתר הארכיאולוגי של גבעת פלטין (Colle Palatino), הקרויה בעברית גם הגבעה הפלטינית או הפלטיום.

 

ביציאה מאתר גבעת פלטין רדו לקראת שער טיטוס, ופנו ימינה לאורך החלק אחרון של הדרך הקדושה לכיוון הקולוסיאום (Colosseo). מעט לפני הקולוסיאום תראו את שער קונסטנטינוס (Arco di Costantino). השער נבנה בשנת 315 לספירה, לציון ניצחונו של הקיסר על יריבו מקסנטיוס (Maxentius) - ניצחון שבעקבותיו הושלמה השתלטותו של קונסטנטינוס על הקיסרות. בשער פסלים וקשתות, ומשובצים בו תבליטים מתקופות שונות ואלמנטים ארכיטקטוניים מאנדרטות קודמות. זוהי הדוגמה הראשונה לארכיטקטורה המנצלת חומרי בנייה וקישוט מתקופות עתיקות יותר, דבר שהפך שכיח ביותר בתקופת ימי הביניים.

 

הקולוסיאום ששמו המקורי היה אמפיתיאטרון פְלַאבְיוּם (Anfiteatro Flavio) נחשב לאחד האתרים המרשימים ביותר של רומא העתיקה. אם עייפתם, תוכלו לנוח ולצבור אנרגיות על הדשא בגן שממול לקולוסיאום. הגן שעל הר אופיו (Oppio) מלא היסטוריה. אפשר לראות בו, בין היתר, את שרידי הדומוס אאוראה (Domus Aurea) - בית הזהב של נירון. בשעתו היפה הכיל הבית 300 חדרים, וההנחה היא כי הוא לא שימש למגורים, אלא רק למסיבות ולשעשועים.

 

בסיום הביקור בקולוסיאום חפשו את שלט ה-M של תחנת המטרו Colosseo שמעבר לכביש, עלו על גרם המדרגות המתחיל ליד התחנה וצעדו קדימה. עִברו על הגשר העילי החוצה את הרחוב הסואן שמתחתיכם. בירידה מהגשר תגיעו לרחוב ויה דלה פולווריירה (Via della Polveriera) שבו תצעדו מרחק קצר, עד שהוא מתעקל שמאלה לרחוב ויה אודוסיאנה (Via Eudossiana). כמה עשרות מטרים לפניכם נמצאת בזיליקת סן פייטרו אין וינקולי (Basilica di San Pietro in Vincoli) - פטרוס הקדוש בשלשלאות.

 

צאו מהבזיליקה ורדו במדרגות שמשמאל לה. זהו אחד מהמעברים הציוריים ביותר בעיר, והוא עובר תחת קשת המכוסה בצמח קיסוס. עברו בוויה קאבוּר (Via Cavour) ופשוט תיהנו מהאווירה. טיילו בין בתי המלאכה והחנויות, בין הבתים הצנועים והרחובות הצרים המקושטים במגדלים מימי הביניים. אזור זה נקרא מונטי (Monti), ומאז המאה ה–18 משמש מתחם בילוי האהוב הן על תושבי רומא והן על תייריה.

 

כאן תוכלו לנוח באחד מבתי הקפה הרבים שבאזור, או לאכול במסעדות המגישות את מיטב המזון המקומי. בנוסף תוכלו למצוא כאן חנויות לא שגרתיות ויקרות למדי ובהן בגדי מעצבים, עבודות יד וקרמיקה.

לפרטים נוספים
  • הגבלות הקורונה
  • מגזין
  • תנאים
  • מדיניות פרטיות
  • אודות
  • צור קשר
שירותי תיירות
  • בתי מלון
  • טיסות
  • חוויות
  • ביטוח נסיעות
  • השכרת רכב
יעדים
יעדים פופולריים
    יעדים רומנטיים
      יעדים זולים

        © 2022 שיחור