הלב העתיק
כיכר ונציה (Piazza Venezia)

ארמון ונציה ותצפית ויטוריו

בזיליקת סן מרקו (Basilica di San Marco)

כיכר קמפידוליו (Piazza del Campidoglio)

המוזיאונים הקפיטוליניים (Musei Capitolini)

הפורום הרומאי (forum romanum)

גבעת פלטין (Colle Palatino)

הקולוסיאום (Il Colosseo)

בזיליקת סן פייטרו אין וינקולי (הקדוש פטרוס בשלשלאות)

אודות
התחילו את המסלול בפיאצה ונציה (Piazza Venezia), מאתריה המפורסמים ביותר של רומא. כדי להגיע אליה תוכלו לבחור בין מספר עצום של קווי אוטובוס.
מול האנדרטה, בהצטלבות עם רחוב ויה דל קורסו נמצא פאלאצו בונפרטה (Palazzo Bonaparte), שלו מרפסת סגורה בצבע ירוק. המבנה היה ביתה של לטיציה רמולינו, אמו של נפוליאון בונפרטה, עד מותה ב-1836. היא הגיעה לשם כשהמצביא הדגול נשלח לגלות. הבניין נבנה במאה ה-17, בידי אחת מהמשפחות החשובות בעיר. למרבה הצער, כיום המבנה משמש כבנק ולרוב סגור בפני מבקרים.
בצדה המערבי של הכיכר, בוויה דל פלבישיטו (Via del Plebiscito), נמצא פאלאצו ונציה (Palazzo Venezia), מבנה מהמאה ה-15, שנבנה כדי לשמש מושב לאפיפיור. הדוצ’ה בניטו מוסוליני שיפץ את הבניין בשנים 1936-1924 כדי שישמש לו מפקדה ראשית, ונשא את נאומיו מהמרפסת הפונה אל הכיכר, שכונתה באותה תקופה הפורום של רומא החדשה.
במקום שוכן המוזיאון הלאומי של פאלאצו ונציה (Museo Nazionale del Palazzo Venezia). המשיכו לאורכו של הפאלאצו ונציה, בכיוון אנדרטת ויטוריאנו, פנו ימינה ולאחר דקות ספורות תמצאו את הכניסה ל בזיליקת סן מרקו (Basilica di San Marco). חצו את הכביש ולכו על ויה דל תיאטרו די מרצ'לו (Via del Teatro di Marcello). בצד השמאלי של הרחוב תראו שני גרמי מדרגות.
הראשון תלול ומוביל לכנסיית סנטה מריה אין אראצ'לי (Santa Maria in Aracoeli) והשני, שנמצא לידו, יוביל אתכם לפיאצה דל קמפידוליו (Piazza del Campidoglio). בשלושת הארמונות המקיפים את הכיכר שוכנים המוזיאונים הקפיטוליניים (Musei Capitolini). כדי להגיע לפורום הרומאי (Foro Romano) לכו על הרחוב הקטן ויה די סאן פטרוס אין קרצֵ’רה (Via di San Pietro in Carcere), שעובר מימין לפאלאצו סנטוריום.
בהליכה קצרה ונעימה בין העצים, תגיעו לוִיָה דיי פורי אימפֶּרְיַאלי (Via dei Fori Imperiali) - הרחוב המקשר בין פיאצה ונציה לקולוסיאום, שנסלל בידי מוסוליני. הדוצ’ה רצה שתהלוכותיו הצבאיות יצעדו בין שני המקומות בעלי הערך הסמלי, והקריב לשם כך את שרידי העת העתיקה שנמצאו במקום.
בפורום הרומאי - כמו בכל אתר ארכיאולוגי - יהיה קצב ביקור שונה לכל תייר. יש שיעברו אותו ביעף בדרכם ליעד הבא, ויש שיתעכבו על כל אבן. מִצאו את הקצב שלכם, ולכו בעקבות השילוט (שלא תמיד מספק). המסלול המוצע כאן מקיף רק חלק מהשרידים שניתן לראות בפורום, והוא כולל את האטרקציות המושכות ביותר. בין שרידי המקדשים עוברת הדרך הקדושה (Via Sacra), שעליה צעדו כל המנהיגים לאחר ניצחונותיהם. הדרך סלולה בצורה רומית אופיינית, עם אבנים גדולות ומצולעות. היא מתחילה בפיאצה דל קמפידוליו ומסתיימת ליד הקולוסיאום.
מימין לכניסה לפורום נמצאות בזיליקה אֶמיליה (Basilica Emilia) משנת 179 לפני הספירה, ומבנה הקוּריה (Curia) שבו שכן הסנאט הרומי. המבנה הנוכחי של הקוריה נבנה ב–283 לפני הספירה בידי הקיסר דיוקלטיאנוס, לאחר ששריפה פקדה את קודמו. מול הקוריה שכנה בעבר הכיכר שבה התכנסו אסיפות העם בתקופת הרפובליקה. במקום שמור לוח שיש שחור, שעל פי האגדה סימן את מקום הסגידה לרומולוס, מייסדה של רומא.
בקצה הצפוני של הפורום ניצב שער סֶפְּטימיוּס סֶוֶרוּס (Arco di Settimio Severo), שער ניצחון שנקרא על שמו של השליט שהקים אותו בשנת 203 לספירה, בעקבות ניצחונו על הפרתים. מאחורי השער, לרגלי גבעת קפיטולין, תוכלו לראות את בניין הטאבולאריום (Tabularium), ששימש ארכיון רשמי לתעודות האימפריה משנת 78 לפני הספירה ומחסן מלח ובית סוהר בימי הביניים. היום הוא מהווה חלק מהמוזיאונים הקפיטוליניים.
אחרי הטאבולאריום חִזרו על עקבותיכם, ומימינכם תוכלו לראות מבנה מלבני עצום. אלו הם שרידי הבזיליקה יוליה (Basilica Giulia). למרבה הצער לא נשאר הרבה מהמבנה המקורי, ששימש בית משפט בימיו של יוליוס קיסר (שעל שמו קרויה הבזיליקה) ושכן במבנה גדול ועתיר קישוטים.
המשיכו ללכת ישר, ומעט אחרי הבזיליקה יוליה תראו מספר עמודים קורינתיים עשויים שיש לבן, עומדים על פודיום עגול. זהו מקדש האלה וֶסטה (Tempio di Vesta), ששימש לפולחן אלת האש הרומית. בתוכו בערה האש הקדושה, המסמלת את נצחיותה של רומא. האש נשמרה בידי שש כוהנות (הבתולות הווסטאליות), שהתגוררו במנזר הסמוך שנקרא הבית הווסטאלי (Casa delle Vestali). בחצרו של הבית הווסטאלי תוכלו לראות פסלים של כוהנות ראשיות (נטולות ראשים, כיום) מהמאות השלישית והרביעית לספירה.
המשיכו ללכת ישר לאורך ויה נוֹבָה (Via Nova), השביל המשתרע מימין לבית הווסטאלי, ותגיעו לשער טיטוס (Arco di Tito) - מבנה בעל חשיבות מרובה עבורנו, שכן הוא מתאר את חורבן בית המקדש בירושלים בשנת 70 לספירה. אחרי שער טיטוס, חִזרו מעט על עקבותיכם ועלו שמאלה על השביל שמוביל לאתר הארכיאולוגי של גבעת פלטין (Colle Palatino), הקרויה בעברית גם הגבעה הפלטינית או הפלטיום.
ביציאה מאתר גבעת פלטין רדו לקראת שער טיטוס, ופנו ימינה לאורך החלק אחרון של הדרך הקדושה לכיוון הקולוסיאום (Colosseo). מעט לפני הקולוסיאום תראו את שער קונסטנטינוס (Arco di Costantino). השער נבנה בשנת 315 לספירה, לציון ניצחונו של הקיסר על יריבו מקסנטיוס (Maxentius) - ניצחון שבעקבותיו הושלמה השתלטותו של קונסטנטינוס על הקיסרות. בשער פסלים וקשתות, ומשובצים בו תבליטים מתקופות שונות ואלמנטים ארכיטקטוניים מאנדרטות קודמות. זוהי הדוגמה הראשונה לארכיטקטורה המנצלת חומרי בנייה וקישוט מתקופות עתיקות יותר, דבר שהפך שכיח ביותר בתקופת ימי הביניים.
הקולוסיאום ששמו המקורי היה אמפיתיאטרון פְלַאבְיוּם (Anfiteatro Flavio) נחשב לאחד האתרים המרשימים ביותר של רומא העתיקה. אם עייפתם, תוכלו לנוח ולצבור אנרגיות על הדשא בגן שממול לקולוסיאום. הגן שעל הר אופיו (Oppio) מלא היסטוריה. אפשר לראות בו, בין היתר, את שרידי הדומוס אאוראה (Domus Aurea) - בית הזהב של נירון. בשעתו היפה הכיל הבית 300 חדרים, וההנחה היא כי הוא לא שימש למגורים, אלא רק למסיבות ולשעשועים.
בסיום הביקור בקולוסיאום חפשו את שלט ה-M של תחנת המטרו Colosseo שמעבר לכביש, עלו על גרם המדרגות המתחיל ליד התחנה וצעדו קדימה. עִברו על הגשר העילי החוצה את הרחוב הסואן שמתחתיכם. בירידה מהגשר תגיעו לרחוב ויה דלה פולווריירה (Via della Polveriera) שבו תצעדו מרחק קצר, עד שהוא מתעקל שמאלה לרחוב ויה אודוסיאנה (Via Eudossiana). כמה עשרות מטרים לפניכם נמצאת בזיליקת סן פייטרו אין וינקולי (Basilica di San Pietro in Vincoli) - פטרוס הקדוש בשלשלאות.
צאו מהבזיליקה ורדו במדרגות שמשמאל לה. זהו אחד מהמעברים הציוריים ביותר בעיר, והוא עובר תחת קשת המכוסה בצמח קיסוס. עברו בוויה קאבוּר (Via Cavour) ופשוט תיהנו מהאווירה. טיילו בין בתי המלאכה והחנויות, בין הבתים הצנועים והרחובות הצרים המקושטים במגדלים מימי הביניים. אזור זה נקרא מונטי (Monti), ומאז המאה ה–18 משמש מתחם בילוי האהוב הן על תושבי רומא והן על תייריה.
כאן תוכלו לנוח באחד מבתי הקפה הרבים שבאזור, או לאכול במסעדות המגישות את מיטב המזון המקומי. בנוסף תוכלו למצוא כאן חנויות לא שגרתיות ויקרות למדי ובהן בגדי מעצבים, עבודות יד וקרמיקה.