בין פינות החמד של רומא
וילה וגלריית בורגזה (Borghese)

גן החיות של רומא (Bioparco)

פיאצה דל פופולו

סנטה מריה דל פופולו (Del Popolo)

המדרגות הספרדיות

הפנתיאון (Pantheon)

מזרקת טרווי (Fontana di Trevi)

אודות
התחילו את היום בוילה בורגזה (Villa Borghese). היכנסו לפארק דרך ויה די פורטה פינצ’יאנה (Via di Porta Pinciana). תוכלו להגיע לנקודה זו באמצעות קווי האוטובוס 52, 53 ו-910. פנו ימינה לרחוב ויאלה מוזיאו בורגזה (Viale Museo (Borghese והגיעו לגלריה בורגזה (Galleria Borghese), שבה מוצג האוסף המקורי של הקרדינל בורגזה.
אם תרצו תוכלו לעצור להפסקת קפה קצרה בבית הקפה של הגלריה. בפארק, שהיקפו שישה ק"מ, נמצאים במרחק מה מהמסלול המוצע כאן גם גן החיות של רומא ומתחם המיועד לילדים (בחלק הדרומי של הפארק) שבו קרוסלות, סוסי פוני, אופניים להשכרה וכן רכבת לילדים.
לאחר הביקור בגלריה, חִזרו כלעומת שבאתם ברחוב ויאלה דל מוזאו בורגזה (Viale del Museo Borghese ) עד שתגיעו שוב לפּוֹרטָה פִּינצ’יאנָה (Porta Pinciana). זהו אחד השערים ההיסטוריים של חומות אורליאנוס (Mura Aureliane), שהקיפו את רומא מאז המאה השלישית לספירה. בעבר שימש השער מגדל שמירה וכיום הוא מתפקד כאחת הכניסות לווילה בורגזה.
בפּוֹרטָה פִּינצ’יאנָה בחרו בשביל שנקרא ויאלֵה דִי סן פאולו דל ברזילֶה (Viale di San Paolo del Brasile) וצעדו בו עד שתגיעו לכיכר, ששמה פיאצלה דלה קנסטרֶה (Piazzale delle Canestre) ובה תפנו שמאלה לוויאלֵה דֵלַה מַנְיוֹלִיֶה (Viale delle Magnolie). כעבור כמה עשרות מטרים תגיעו לכיכר בוקרשט (Piazza Bucarest) שבמרכזה מתנוסס אובליסק.
המשיכו לצעוד ישר ואז פנו ימינה. מיד תגיעו לנקודת תצפית בשם פיאצַלֵה נפוליאונֵה (Piazzale Napoleone). מנקודת התצפית תוכלו להשקיף על בזיליקת סן פייטרו (Basilica di San Pietro) ועל מצודת סנטאנג;לו (Castel Sant’Angelo) שעל גדת הטיבר. רדו מנקודת התצפית אל פיאצה דל פופולו (Piazza del Popolo, “כיכר העם”). כיכר זו היא דוגמה נהדרת לעיצוב עירוני. היא ממוקמת בקצה הצפוני של רחוב ויה דל קורסו, ובינה לבין פיאצה ונציה ניתן למתוח קו אווירי ישר.
שלוש כנסיות יפהפיות מקשטות את הכיכר: שתי הכנסיות התאומות סנטה מריה אין מונטסאנטו וסנטה מריה דיי מיראקולי, ובצד הנגדי - סנטה מריה דל פופולו. במרכז הכיכר מתנשא אובליסק מצרי מתקופת רעמסס השני. פני האובליסק מכוסים הירוגליפיים המתארים את חייו ותקופתו של מלך מצרים. לרגלי האובליסק בריכות מים ואריות שיש מהמאה ה-19.
לכו על ויה דל בבוינו (Via del Babuino), היוצא מהכיכר. את הרחוב תכנן ב-1525 האפיפיור קלמנס השביעי והוא שמר על אופיו עד ימינו. לאורכו של הרחוב, כ-8-7 גושי בניינים, תמצאו גלריות לאמנות, חנויות ספרים וחנויות לחפצים עתיקים, לצד בתי משפחות אצולה מהמאה ה-18 וחנויות אופנה יוקרתיות. ויה דל בבוינו מסתיימת בפיאצה די ספניה (Piazza di Spagna), כיכר ספרד - הכיכר המונומנטלית ביותר של רומא.
משמאלכם תוכלו לראות את (Scalinata della Trinità dei Monti), המקשרות בין הפיאצה לכיכר המקבילה שמעליה - פיאצה טריניטה דיי מונטי (Piazza Trinità dei Monti). במשך דורות היתה פיאצה טריניטה דיי מונטי, הממוקמת בלבה של רומא הבוהמיינית, מוקד משיכה למבקרים זרים, ובמיוחד לאמנים ולסופרים בריטים ואמריקאים. המשורר האנגלי ג’ון קיטס גר ונפטר בבית מספר 26 בכיכר. כיום שוכן בבית מוזיאון קיטס-שלי (Keats-Shelley House), המוקדש לו ולידידו המשורר האנגלי פרסי ביש שלי, שהתארח גם הוא בבית. הכיכר משובבת נפש לאורך כל ימות השנה, ויש בה אטרקציות רבות ומיוחדות: אמנותיות, היסטוריות וגם קולינריות.
לרגלי המדרגות, במרכז הכיכר, ניצבת מזרקת הספינה (Fontana della Barcaccia) שהזמין האפיפיור אורבנוס השביעי מפייטרו ברניני, אביו של ג’אן לורנצו ברניני, שתכנן את רוב המזרקות הגדולות ברומא.
הרחוב שיורד מפיאצה די ספניה לכיוון ויה דל קורסו - ויה דיי קונדוטי (Via dei Condotti), דרך הצינורות - קרוי כך מפני שדרכו עברו התעלות שהביאו מים לבית המרחץ של אגריפס. בימינו נמצא בוויה דיי קונדוטי מקבץ של חנויות התכשיטים היוקרתיות בעיר. הרחוב הומה אדם בכל שעות היום ובמיוחד בסופי שבוע. כאן רצוי לעצור למנוחה באחד מבתי הקפה, כמאמר הפתגם הידוע - “ברומא נהג כרומאי”.
אחד המומלצים באזור הוא המדרגות הספרדיות ב-86 Via dei Condotti. בסוף רחוב ויה דיי קונדוטי פנו שמאלה לוויה דל קורסו, הרחוב המקשר בין פיאצה דל פופולו לפיאצה ונציה. הרחוב, הנמתח כקו ישר בן 1.6 ק"מ, היה רחובה המרכזי של העיר כבר בתקופת רומא העתיקה, והתנהלו בו משחקים וחגיגות. בקרנבל של תקופת הרנסנס היו מאלצים יהודים לרוץ עירומים ברחוב כשהקהל זורק עליהם ביצים וירקות. לפופולריות הרבה ביותר זכו מרוצי הסוסים, שנערכו ברחוב עד שנת 1882. במשך המאה ה-16 פינו בתי הרחוב הפשוטים את מקומם לארמונות האצולה הרומאיים, שעומדים על תילם עד היום.
למרבה הצער, משנות ה-80 של המאה ה-20 השתלטו על ויה דל קורסו חנויות עממיות ורשתות מזון מהיר, כך שהיום לא נשאר הרבה מהאווירה של פעם. ובכל זאת, כיכרות רבות בעלות ערך אמנותי משקיפות על הרחוב. בפנייה הראשונה ימינה מוויה דל קורסו נמצאת פיאצה סן לורנצו אין לוצ’ינה (Piazza San Lorenzo in Lucina) . כאן תוכלו לבקר בכנסייה שהכיכר קרויה על שמה ולצפות במגדל הפעמון ובאכסדרה המרשימים מהמאה ה-12.
חִזרו לוויה דל קורסו, פנו ימינה ובפנייה השנייה שוב ימינה, והמשיכו עד שתגיעו לפיאצה דל פרלמנטו (Piazza del Parlamento), כיכר הפרלמנט, הממוקמת מאחורי המבנה שבו מתכנס הבית התחתון של הפרלמנט האיטלקי (אל חזית הבניין תגיעו בהמשך המסלול). ברחובות שמסביב לוויה דל קורסו - ,Via della Vite ,Via Belsiana Via Tommacelli ,Via Frattina ו-Via Borgognona תוכלו למצוא מגוון בוטיקים של אופנת עילית איטלקית לצד חנויות בגדים במחירים סבירים.
חִזרו לוויה דל קורסו והמשיכו ללכת בכיוון המנוגד לזה שממנו הגעתם. מימינכם תוכלו לראות את פיאצה קולונה (Piazza Colonna), כיכר העמוד. במרכזה מתנוסס עמוד מרקוס אורליוס (Colonna Aureliana) שעמוד טריאנוס שימש לו כמקור השראה, ומסביבה אוסף של בתי אצולה לשעבר.
חצו את פיאצה קולונה. מאחוריה נמצאת פיאצה די מוֹנְטֵצִ’יטוֹרְיו (Piazza di Montecitorio), שבמרכזה מתבלט אובליסק (Obelisco di Montecitorio) מצרי עתיק. האובליסק, שנבנה בתקופתו של השליט הפרעוני פסמתיך השני (589-594 לפני הספירה), הובא לרומא על ידי הקיסר אוגוסטוס מהעיר הליופוליס שבמצרים העתיקה. במשך 30 שנה שימש האובליסק שעון שמש, ולאחר מכן נפל ונשכח במשך מאות בשנים.
במאה ה-18 נמצא בחפירות, והוחלט לשחזר את פעולת הטלת הצל של השעון. למרבה הצער המנגנון לא חזר לעבוד, והעמוד נשאר בבחינת אנדרטה יפהפייה. ממול לאובליסק נמצא פאלאצו די מוֹנְטֵצִ’יטוֹרְיו (Palazzo di Montecitorio), שברניני תכנן ובנה חלקית ב-1653. הארמון נבנה כדי לשמש כבית הדין המרכזי של האפיפיורים, והיום פועל בו הבית התחתון של הפרלמנט האיטלקי.
גשו לרחוב ויה דַאקְוִוירוֹ (Via d’Aquiro) המתחיל מאחורי האובליסק, בכיוון המנוגד לבית הפרלמנט, לכו בו ישר עד שתגיעו לכיכר קטנה בשם פיאצה קפרניקה (Piazza Capranica) ופנו בה שמאלה לרחוב ויה דליי אורפני (Via degli Orfani). בסופו של הרחוב נמצאת פיאצה דלה רוטונדה (Piazza della Rotonda), שמעליה מתנשא הפנתיאון (Pantheon). הפנתיאון, מקדש כל האלים, הוא אחד משרידיה העתיקים ביותר של רומא שנשתמרו בצורה המיטבית והוא מאתרי החובה של העיר.
בסביבת הפנתיאון גלידריות רבות. המומלצות שבהן: Giolitti ב-Via Uffici del Vicario 40, שהיא גן עדן לאוהבי הגלידה ו-San Crispino ב-Piazza della Maddalena, שזכתה בפרסים גסטרונומיים רבים. אוהבי קפה איטלקי - אל תפספסו את Caffè Sant’ Eustacchio, ב-Sant Eustacchio 82 ביציאה מהפנתיאון פנו ימינה לרחוב ויה דל סמינריו (Via del Seminario). לכו עד לפיאצה סן איגנציו (Piazza San Ignazio). כיכר זו היא דוגמה נדירה לארכיטקטורה של עידן הבארוק המאוחר, כפי שמעידים שלושת הבניינים הניצבים מול כנסיית סן איגנציו.
מהכיכר יוצא רחוב בשם ויה דה בורו (via de Burro). לכו בו עד שתגיעו לפיאצה די פיאטרה (Piazza di Pietra) , שבמרכזה שוכן הפאלאצו דלה בורסה (Palazzo della Borsa). הפאלאצו הוא הרחבה של מבנה קדום יותר, מקדש אדריאן (Tempio di Adriano). ניתן לראות את עמודי האכסדרה המקוריים של המקדש המקשטים את חזיתו של הארמון.
לכו על רחוב ויה די פיאטרה (Via di Pietra) שיוצא מהכיכר, חצו את ויה דל קורסו והמשיכו ישר ברחוב ויה דלה מוראטה (Via delle Muratte) עד שתגיעו למזרקת טרווי (Fontana di Trevi) - המזרקה המפורסמת ביותר ברומא. אמונה עממית שהפכה למסורת אומרת שכל מי שישליך מטבע למזרקה, יזכה לשוב ולבקר ברומא. עשו זאת ביד ימין, כשגבכם מופנה אל המזרקה, וקוו שזה יעבוד.