כניסה
דף הביתיעדיםברצלונהמסלולים בברצלונהגאודי ומודרניזם

גאודי ומודרניזם

ברצלונה, ספרד
1

כנסיית סגרדה פמיליה

אתרי חובה ⋅ אתרי דת והיסטוריה
מבנה בזיליקת סגרדה פמיליה (La Sagrada Familia), שפירוש שמה הוא "המשפחה הקדושה", הוא מרשים, יפייפה, ואטרקציית חובה למבקרים בברצלונה. האדריכל אנטוני גאודי ((Antoni Gaudí יצר במבנה המרהיב, שהוכרז על ידי אונסק"ו כאתר מורשת עולמית, עולם שלם של דמויות, ואופי המבנה הינו סיפור בלתי נגמר, כמו הבנייה עצמה שטרם הושלמה עד עצם היום הזה. על פי תוכניתו של גאודי, לקתדרלה 18 צריחים סה"כ (שחלקם עדיין בבנייה), המסמלים את שנים עשר השליחים, ארבעת האוונגליסטים, מריה הבתולה וישו. במודל הקתדרלה שלוש חזיתות המסמלות את לידתו, מותו ותחייתו של ישו: החזית המערבית, חזית הייסורים (Passion), שבנייתה החלה כ-30 שנה לאחר מותו של גאודי, החזית המזרחית, חזית המולד (Nativity), שבנייתה החלה עוד בימיו של גאודי והושלמה כ-4 שנים לאחר מותו, והחזית הדרומית, חזית התהילה (Glory), שבנייתה החלה בשנת 2002. מלבד התכנון והבנייה, גאודי היה אחראי גם על האלמנטים הקישוטיים המרהיבים של סגרדה פמיליה, הכוללים אינספור פסלים ופיגומי פלדה, והוא הטביע בה סמלים שונים הלקוחים מהמיתולוגיה הגותית-נוצרית והמסורת הקטלונית, כדוגמת צבים, המסמלים את עוצמתה ויציבותה של הנצרות, לטאות, המסמלות את התפתחותה של הנצרות, ועוד. בבזיליקה עצמה ניצבים עמודים גבוהים זוויתיים, דמויי עץ, היוצרים אפקט של ביקור ביער מהאגדות. לראשי הצריחים ניתן לעלות באמצעות מעלית ומדרגות. מדובר על 400 מדרגות, אך מומלץ לעלות ולראות את הנוף המרשים. הרעיון לבנייתה של הקדתרלה היה של מוכר הספרים ז'וזפ מריה בוקבלה (Josep María Bocabella) שייסד בשנת 1866 את האגודה הרוחנית של חסידי סאן חוזה (Asociación Espiritual de Devotos de San José), שמטרתה היתה קידום ערכי הנצרות. מבנה הקתדרלה המקורי עוצב בשנת 1877 על ידי האדריכל פרנסיסקו דה פאולה דל וילאר (Francisco de Paula del Villar), שהוזמן ע"י האגודה של בוקבלה. בשל חילוקי דעות, שנגעו בעיקר לעלות חומרי הבנייה, הוחלף דל ויאר בגאודי, ששינה את עיצוב המבנה לחלוטין. גאודי החל בבניית הקתדרלה עוד בשנת 1883 וראה בנייתה פרוייקט חייו, עד כדי כך שבחר לחיות בה בשנותיו האחרונות. גאודי לא הספיק כאמור לסיים את הפרויקט מאחר ונהרג בתאונת חשמלית בשנת 1926. באולם התת קרקעי של הקתדלרה (בקריפטה) נמצא קברו. מאז מותו של גאודי עמלו שרשרת של אדריכלים לסיים את העבודה על המבנה, שהפך לסמל של העיר, ובנייתו הופסקה רק בזמן מלחמת האזרחים הספרדית. כיום בראש הפרויקט עומד האדריכל ג'ורדי בונט (Jordi Bonet i Armengol), שאביו לואיס בונט (Lluís Bonet i Garí) עבד תחת גאודי עצמו. השאיפה כיום היא לסיים את הבנייה עד שנת 2026, לרגל 100 שנה לפטירתו של גאודי. עד אז, גם עם הפיגומים והמנופים, סגרדה פמיליה היא עדיין אתר חובה שלא כדאי לפספס.
כנסיית סגרדה פמיליה
2

פארק גואל

אתרי חובה ⋅ פארקים וגני שעשועים
הפארק, שבטעות נקרא כך ובקטלאנית נהגה שמו "גואיי", הוא אתר נוסף פרי יצירתו של אנטוני גאודי. בפארק משולבים העקרונות הארכיטקטוניים הייחודיים של גאודי בתוך פנינת נוף, והתוצאה מרשימה מאוד. ייעודו המקורי של הפרויקט היה בניית בתי מגורים יוקרתיים מחוץ לעיר עבור משפחות קטלאניות בורגניות, אולם תושבי ברצלונה לא התלהבו מהרעיון ורק שתיים מתוך 60 החלקות שהוצעו למכירה מצאו קונה. בשל קשיי השיווק של הפרויקט, התגורר גאודי בבית שהוקם כבית לדוגמה במשך 19 שנה. כיום משמש המבנה מוזיאון המציג את חפציו של האמן המבריק. במהלך הסיור תרגישו שהגעתם לארץ האגדות בסגנון עליסה בארץ הפלאות. מרבית המבנים בגן מעוטרים בשברי קרמיקה צבעוניים שנקראים Trencadis היוצרים מעין פסיפס מופשט. ציפוי פיסות הקרמיקה זורם לאורך המשטחים המתעגלים, מה שמעניק לגן יופי ייחודי. משער הכניסה מטפס גרם מדרגות מפואר שבמרכזו דרקון מיתולוגי ומוביל לאולם עתיר עמודים שנועד במקור לשמש כשוק השכונתי. 86 העמודים תומכים ברחבת אבן גדולה, שממנה נשקפת ברצלונה כולה, כאילו מונחת על כף היד. המרפסת רחבת הידיים תחומה על ידי ספסל מעקה המתפתל כנחש שיוצר גומחות ושטחים במרקם ססגוני של צבע ותנועה.
פארק גואל
3

קאסה מילה

מוזיאונים וגלריות
גאודי הקים את קאסה מילה בשנים 1910-1906 כבית מגורים עבור משפחתו של פרה מילה, שביקש לבנות בניין גדול שיציע גם דירות להשכרה. העבודה המודרנית הזאת היא דוגמה מובהקת לסגנונו של גאודי. המבנה המיוחד שובר את האחידות והחדגוניות הארכיטקטונית של אזור האישמפלה בו הוא שוכן. תצורות האבן הגליות מעניקות תחושה של זרימה קלילה העומדת בניגוד גמור לתחושת הכבדות הסטטית שיוצרת האבן המאסיבית שממנה נבנה הבניין. הכניסות לבניין ולחנויות שבקומת הקרקע שלו נראות כפתחי מערות, והמרפסות המעוגלות מעוטרות בעיטורי ברזל מיוחדים במינם. אפשר לבקר בתוך הבניין ולעלות לדירת המגורים הפרטית ששוחזרה בהתאם לרוח התקופה, ומאפשרת הצצה לבית עשירים מראשית המאה הקודמת. הקומה העליונה כוללת תערוכת קבע מעניינת על גאודי ועל עבודותיו. בקומה התחתונה מוצגות תערוכות מתחלפות. מומלץ מאוד גם לעלות לגג עתיר המדרגות והמפלסים שיצר האמן הגאון.
קאסה מילה
4

קאסה באטיו

מוזיאונים וגלריות
המבנה הוא דוגמה לבניין שכונתי ששופץ על ידי גאודי. בעליו, תעשיין הטקסטיל ז'וזף באטיו, חיפש עילה להעלות לדייריו את שכר הדירה, ולכן שכר בשנת 1904 את שירותיו של גאודי. האחרון יצר משחק מעניין של חומרים קשיחים (אבן וברזל) היוצרים מגוון תצורות ושלל צבעים בחלונות ובמרפסות. גאודי נתן דרור לדימיונו, וכמעט שלא תמצאו במבנה קווים ישירים.
קאסה באטיו
5

קאסה אמטייה

מוזיאונים וגלריות
יצירתו הנאו-גותית של האדריכל ז'וזף קדפאלק, הוקמה עבור תעשיין השוקולד אנטוני אמטייה. דרך החנות למוצרי שוקולד ולמזכרות שבמבנה תוכלו לראות את מטבח הבית. אפשר להציץ גם בתקרת הזכוכית הצבעונית. עם סיום השיפוצים יתחילו להפעיל במקום סיורים מודרכים.
קאסה אמטייה
6

קאסה ליאו ומוררה

מוזיאונים וגלריות
מבנה פרי תכנונו של יואיס דומנק ומונטנר מהשנים 1906-1902. הבית אינו נקרא על שם בעליו כמקובל, אלא Lleo (אריה) ו-Morera (עץ תות בקטלאנית). מקור השם בעיטורים הדקורטיבים שנעשו בהשראת מגיני גיבורים מימי הביינים, שהאדריכל ביקש לשקף ביצירתו. כל עבודת העיטור של הבניין מתאפיינת בשילוב אלמנטים שונים המעניקים למבנה איכות דרמטית, בהם אבן, ברזל, קרמיקה וזכוכית. שזירתם יחד של המוטיבים מעולם החי והצומח בעיטורים מעניקה למבנה תנועתיות וזרימה כמו בטבע.
קאסה ליאו ומוררה
7

El Corte Inglés

מרכזי קניות גדולים
רשת חנויות הכלבו הפופולרית של ספרד. חנויות הרשת פרוסות ברחבי ספרד וידועות בסחורה איכותית וברמת שירות גבוהה. מרכז הקניות מחולק לקומות, בכל אחת מחלקה אחרת: תכשיטים, נעלים, ביגוד נשים, ילדים, מעדניה ועוד. בפלאסה קטלוניה שתי חנויות ענק של הרשת זו מול זו.
El Corte Inglés

אודות המסלול

אנטוני גאודי (Antoni Gaudí i Cornet‏) הטביע את חותמו על ברצלונה באופן בולט וייחודי והוא ללא ספק אחת הדמויות הקטלאניות המפורסמות ביותר בעולם. אי אפשר לדמיין את העיר הזאת בלעדיו. בתחילת דרכו השתייך גאודי לזרם המודרניסטי, ונמנה עם קבוצת אדריכלים ששינתה את דפוסי התכנון והבנייה בברצלונה. עד מהרה (בסוף המאה ה-19) החלו עבודותיו לחרוג מהמוסכמות ההיסטוריות, תוך שהוא מגבש עקרונות אסתטיים אישיים וייחודיים.

 

ברוב עבודותיו ניסה גאודי לרכך את הנוקשות של חומרי הבנייה, ויצירותיו מעניקות תחושה כאילו החומרים “זורמים” בתנועה מתמדת. האפקט מושג באמצעות יצירת קירות גליים וזוויות בלתי שגרתיות, בעיטורים ובפסיפסים יוצאי דופן, ועל ידי שילוב חומרים כברזל, אבן וקרמיקה. גאודי האמין ש”הטבעי ביותר הוא לחזור אל הטבע”, ולכן חיפש השראה באלמנטים ביולוגיים ובוטניים תוך שהוא עושה שימוש בפרקטלים: צורות גיאומטריות הנבנות באופן מחזורי תוך שכפול פרטיהן. בטבע אפשר למצוא פרקטלים רבים, למשל בעלים, בהרים, בעננים ובפתיתי שלג.

 

אנטוני גאודי נולד ב-25 ביוני 1852 בעיר ראוס (Reus). את לימודי האדריכלות סיים בברצלונה ב-1878 ומיד החל לעבוד וליצור בסגנון שונה ממה שנראה ברחבי אירופה עד סוף המאה ה-19. הסגנון החדש זעזע את מוסכמות עולם הארכיטקטורה של אותה תקופה. את הקווים הישרים החליפו גאודי וחבריו בקווים מתפתלים וגליים, בדומה למה שראו בטבע. גאודי נהג לעבוד במקביל על כמה פרויקטים של בנייה, פיסול, ציור, עיצוב פנים ועיצוב רהיטים. את 43 שנות חייו האחרונות הקדיש ליצירה הגדולה מכל, שעדיין לא הושלמה - הסגרדה פמיליה. בשנה האחרונה לחייו אף חי בין כתליה.

 

בשנת 1926 הוא מת כאשר נדרס על ידי חשמלית בעודו צועד לכנסייה במרכז העיר. לפי הסיפור, איש לא זיהה אותו ופינויו לבית החולים כאלמוני ארך זמן. לאחר שלושה ימי גסיסה הוא מת מפצעיו בגיל 74. הסיור בעקבות גאודי והמודרניזם יתחיל בתחנה המפורסמת ואולי החשובה ביותר: כנסיית סגרדה פמיליה (Sagrada Família - “המשפחה הקדושה”). כשגאודי מת, היה הפרויקט של הסגרדה פמיליה בחיתוליו. רק חזית אחת (“הלידה”) ומגדל יחיד הושלמו.

 

אף שגאודי הותיר אחריו תוכניות מדויקות, רבות מהן עלו באש בשריפה שפרצה בחדר העבודה שלו בזמן מלחמת האזרחים. לאור העובדה שיצירה זו של גאודי מהווה אבן שואבת לתיירים מכל העולם, העירייה ואגודת חסידי יוסף הקדוש (אגודה שמטרתה הייתה להשיב את רוח הנצרות לקטלאנים; היא שיזמה את בניית הכנסייה) שואפות לסיים את הבנייה עד 2026, במלאת מאה שנה למותו של האדריכל הגאון. עד אז נראה שהיצירה הבלתי גמורה תמשיך להיות שק חבטות של קומיקאים, מוזיקאים ואמנים.

 

אם לאחר הביקור בכנסייה תרצו לשבת לשתות משהו, המשיכו ועלו בשדרת גאודי (Avinguda de gaudí) שיוצאת מהפינה הצפון-מזרחית של הכנסייה, מצומת הרחובות פרובנסה (Provença) ומרינה (Marina). זו שדרה מוצלת שבתי קפה רבים פזורים לאורכה ומשני צדיה חנויות. לאחר הסיור בכנסיה צאו וסעו לאתר הבא במסלול, פארק גואל (Parc Güell), שאליו אפשר להגיע בדרכים שונות. אפשרות אחת היא לנסוע במטרו בקו L5 לתחנת דיאגונל (Diagonal), להחליף לקו 3 ירוק ולנסוע עד תחנת באיקרקה (Vallcarca) ומשם לעלות לפארק דרך סמטת בשאדה דה לה גלוריה (Baixada de la Glòria, מורד התהילה). זו סמטה תלולה במיוחד ולכן הותקנו בחלקים ממנה מדרגות נעות. אפשרות פשוטה יותר היא לקחת מונית עד לכניסה הראשית לפארק.
 

הכניסה הראשית היא גם הסואנת והעמוסה מכולן, הכניסה מסמטת בשאדה דה לה גלוריה רגועה יותר אבל כרוכה במאמץ פיזי לא קטן. בסיום הסיור בפארק צאו דרך השער הראשי. בכניסה עומדות בדרך כלל מוניות ואפשר לקחת אחת מהן לתחנות הבאות בסיור, שנמצאות לאורך שדרת גראסיה (Pg. De Gràcia). אפשרות אחרת היא לרדת למרכז העיר ברגל ובמטרו, ובדרך לראות עוד כמה מבנים מעניינים.

 

אם בחרתם באופציה הרגלית, לכו לפי השילוט ברחוב לרארד (Larrard) ופנו ימינה ברחוב טראווסרה דאלט (Travessera de Dalt). לאחר מרחק של כ–1,200 מטר בירידה, תגיעו עד תחנת המטרו לספס (Lesseps, קו 3 ירוק). ממש ליד תחנת המטרו לספס תבחינו בבניין מודרני בעל חזית בולטת בצבע צהבהב, המשלבת מוטיבים פרחוניים. זהו קאסה ראמוס (Casa Ramos), מעשה ידיו של האדריכל ז’אומה טוראס מ-1906. בית זה שימש כבית הוריה של הנזירה רוסה שגילמה השחקנית פנלופה קרוז בסרט “הכל אודות אמא” של אלמודובר.

 

תוכלו להמשיך לרדת ברגל ברחוב פרינספ ד'אסטוריאס (Princep d’astúries) ולפנות שמאלה ברחוב קרולינאס (Carolines). במספר 24 אפשר לראות, רק מבחוץ, את קאסה ויסנס (Casa Vicens), וילה מפוארת שבנה גאודי בשנים 1888-1883 עבור תעשיין הקרמיקה מנואל ויסנס (Manuel Vicens), שגם סיפק את אריחי הקרמיקה בצבעי ירוק ולבן. זו אחת מעבודות הביכורים של גאודי, ואפשר להבחין שכאן עדיין שולט הקו הישר. בגרסתו המקורית השתרע הבית רק על מחצית השטח, ואילו החצר והגינה הגיעו עד פינת רחוב פרינספ ד’אסטוריאס.

 

המבנה הורחב ב-1925 במהלך שיפוץ שנערך בו בהסכמת גאודי. שורות האריחים בשתי הקומות העליונות אופקיות, והופכות אחר כך לאנכיות. אריחים עם איורי פרחים צהובים מנציחים את ערוגות הפרחים שהיו בגן לפני הקמת המבנה. סגנון הבנייה מושפע מאוד מהאדריכלות המוסלמית ומהאמנות ההודית, אבל גם מתנועת ה-Arts & Crafts הבריטית. השילוב מראה על חיפוש אחר דרכי ביטוי חדשות ופיתוח שפה אישית אצל גאודי. המבנה מרשים מאוד, אך אינו פתוח למבקרים.

 

כדי להמשיך במסלול, צאו לרחוב גראן דה גראסיה (Gran de Gràcia) ופנו ימינה במורד. במרחק קצר משם נמצאת תחנת המטרו פונטנה (Fontana), שממנה אפשר לנסוע תחנה אחת ולצאת בתחנת דיאגונל (Diagonal) ולהמשיך לשדרת גראסיה (Pg. De Gràcia). אבל כדאי לאמץ את האופציה הרגלית - טיול נחמד ברחוב גראן דה גראסיה על בתיו המרשימים. אם בחרתם באופציה הרגלית, רדו ברחוב גראן דה גראסיה עד פינת שדרת דיאגונל (Av. Diagonal) והמשיכו כלפי מטה לשדרת גראסיה.

 

המשיכו ללכת במורד שדרת גראסיה לכיוון פלסה קטלוניה (Plaça Catalunya). בעבר היה זה הציר שהוביל מברצלונה העתיקה, מוקפת החומה, לעבר הכפר גראסיה. כיום זוהי שדרה שוקקת, עתירת חנויות יוקרה, שמיטב החברות קבעו בה את משרדיהן. שימו לב למרצפות המרכיבות את המדרכה לאורך השדרה ולפנסי הרחוב המיוחדים העשויים מתכת: עלי עצי הדולב העשויים ממתכת נושרים מהמנורה, שבראשה כתר וסמל ברצלונה, ובבסיסה ספסל ישיבה. הפנסים הם מעשה ידיו של האדריכל פֶּרֶה פַלְקֶס (Pere Falqués) מ-1906.

 

המשיכו במורד שדרת גראסיה עד פינת רחוב פרובנסה (Provença).בפינת הרחובות ניצב קאסה מילה (Casa Milà), בית מגורים מודרניסטי שגאודי הקים, בעל גג ייחודי. מעט למטה, בפינת רחוב קונסיי דה סנט (Consell de Cent) תבחינו בבלוק בן חמישה בניינים מעוצבים שזכה לכינוי “תפוח המחלוקת”. על שלושה מהם כדאי להתעכב: קאסה באטיו (Casa Batlló), קאסה אמטייה (Casa Amatller), שבמספר 41, וקאסה ליאו ומוררה (Casa Lleó I Morera), שבמספר 35. לאחר שתתרשמו מהבנייה הייחודית,

 

המשיכו במורד שדרת גראסיה. שימו לב בבית מספר 21 שמשמאל למבנה עטור כיפה ועליה נער יושב על גבי עוף החול, ציפור אגדית השורפת את עצמה מדי ערב ובבוקר קמה לתחייה מהאפר. הבניין הוקם עבור חברת הפניקס הספרדית. הסיור מסתיים בפלסה קטלוניה. כאן עומדות בפניכם שתי אפשרויות נעימות: שופינג בחנות הכלבו קורטה אינגלס (El Corte Inglés), או ארוחה בטאפאס בר מעניין בשם Txapela ‏ , המתמחה בטאפאס באסקי.

לפרטים נוספים
  • הגבלות הקורונה
  • מגזין
  • תנאים
  • מדיניות פרטיות
  • אודות
  • צור קשר
שירותי תיירות
  • בתי מלון
  • טיסות
  • חוויות
  • ביטוח נסיעות
  • השכרת רכב
יעדים
יעדים פופולריים
    יעדים רומנטיים
      יעדים זולים

        © 2022 שיחור